середа, 06 жовтня 2010 09:59

Через 20 років Арктика залишиться без криги

Через 20 років Арктика залишиться без криги

Арктична морська крига пережила за останній сезон надзвичайно стрімке танення. За даними Національного центру моніторингу сніжного і крижаного покриву (США), цього року зменшення площі криги стало третім за всю історію спостережень, передає Компьюлента.

Арктична крига щорічно проходить звичний цикл річного танення і зимового нарощування. Однак за останні тридцять років танення протягом літнього періоду набуло безпрецедентних масштабів, внаслідок чого зросла частка молодого, тонкого льоду. Напевно, він-то і підніс сюрприз.

10 вересня крижана ковдра знову почала наростати, але незабаром після цього танення відновилося і тривало до 19 вересня.

"Це говорить про тонкощі і нещільну "упакованість" крижаного покриву, що робить його особливо вразливим", - пояснив Уолт Мейєр, один з авторів дослідження.

Нижньої точки крига досягла 19 вересня. Його площа склала 4,6 млн км ? - менше торішнього, але більше, ніж у 2007 і 2008 роках, які стали рекордними.

При цьому старий (тобто найтовший) лід, що протримався п'ять років і довше, з Арктики зник майже повністю. У 1980-х в кінці літа середня площа такого льоду становила 2 млн км ?, а нинішнього вересня - лише 60 тис. км ?.

У той же час за останні декілька років зафіксовано формування нових льодових форм, тобто молодий лід поступово старіє і потовщується. Якщо він протримається ще кілька сезонів, велике танення істотно сповільниться, але це не означає, що в наступні десятиліття воно повністю припиниться.

Через 20-30 років літнього льоду в Арктиці вже не буде.

Нагадаємо, на думку вчених, Україну очікують посухи, неврожайні роки і нашестя комах у тому випадку якщо середньорічна температура на Землі буде і надалі підвищуватися на 0,2 градуси кожні 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Через 20 років Арктика залишиться без криги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути