середа, 21 листопада 2007 09:21

Колишній прес-секретар Білого дому звинуватив Буша у брехні

Колишній прес-секретар Білого дому Скотт Макклеллан заявив, що президент США Джордж Буш і віце-президент Дік Чейні змусили його повідомити журналістам неправдиву інформацію. Таке визнання Макклеллан робить у своїй книзі "What Happened" ("Що трапилося"), уривки з якої були оприлюднені у вівторок.

За словами Макклеллана, Буш і Чейні повідомили йому, що радник президента Карл Роув і глава апарату віце-президента Л"юїс Ліббі "не причетні" до справи про розсекреченого агента ЦРУ Валері Плейм.

"Це було неправдою. Проте тоді п"ять найбільш високопоставлених державних чиновників, зокрема, президент США, заявили мені, що справи йдуть саме так, а я повідомив цю помилкову інформацію журналістам", - пише Макклеллан.

Білий дім вже категорично спростував заяву Макклеллана. "Президент ніколи не просив і ніколи не попросить своїх представників по зв"язках з громадськістю брехати журналістам", - заявила у вівторок увечері прес-секретар Білого дому Дана Періно.

Водночас головна учасниця скандалу - Валері Плейм - повідомила, що визнання Макклеллана її не здивувало. "Єдине, що мене вражає, - заявила вона - це те, що Макклеллан згадав як джерело помилкової інформації не тільки Ліббі і Роува, але і Чейні з Бушем".

Карл Роув і Л"юїс Ліббі позбулися своїх постів і були притягнуті до суду у зв"язку з скандалом, що вибухнув після розсекречення Валері Плейм - дружини високопоставленого дипломата Джозефа Уїлсона, який у 2003 році відкрито заявив, що Саддам Хусейн не купував компоненти для створення ядерної зброї у Нігері. Інформація про покупку урану у Нігері була одним з ключових пунктів "іракського досьє", використаного США для обґрунтування початку військової кампанії проти Хусейна, повідомляє AP

Зараз ви читаєте новину «Колишній прес-секретар Білого дому звинуватив Буша у брехні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути