четвер, 17 листопада 2011 09:21

Британські лікарі пересадили хлопчику "тимчасову печінку"

Британські лікарі пересадили хлопчику "тимчасову печінку"

Британські лікарі зробили прорив у медицині, вперше в світі застосувавши нову технологію для лікування дитини з гострою печінковою недостатністю. Вони імплантували йому клітини, які тимчасово замінили пошкоджену печінку, поки та відновлювалась. Цим вони не тільки врятували життя малюка, але й дали надію іншим пацієнтам, що потребують трансплантації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонячні і місячні затемнення провокують цирози печінки

Як передає BBC, новаторами стали лікарі з лікарні Королівського коледжу в Лондоні. Півроку тому до них поступив пацієнт - восьмимісячний Айяад Сайед. Він був на межі смерті через страшний вірус, що пошкодив печінку.

Лікарі могли відправити його на трансплантацію, проте для цього тяжкохворого хлопчика довелося б стати в чергу. На те, щоб чекати пересадки, у Айяада просто не було часу. Тоді лікарі застосували інший спосіб. Вони ввели дитині в живіт клітини донорської печінки, які виробляли життєво важливі білки, що виконують функції печінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Печінка відновлюється повністю, якщо в ній є три відсотки здорових клітин

Клітини були покриті спеціальною хімічною речовиною, отриманою з водоростей. Вона захищало їх від атак імунної системи. А через два тижні власна печінка хлопчика почала відновлюватись. Учені відзначають, що подібна технологія була застосована вперше в світі. Основна її перевага перед пересадкою в тому, що після лікування пацієнтові не потрібно приймати препарати, що перешкоджають відторгненню пересадженого органа.

Зараз ви читаєте новину «Британські лікарі пересадили хлопчику "тимчасову печінку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути