понеділок, 31 жовтня 2011 09:14

Нові роботи проводять операції, перебуваючи в тілі пацієнта

Нові роботи проводять операції, перебуваючи в тілі пацієнта

Команда інженерів і медиків з Університету Небраски повідомила про створення роботів-хірургів, які можуть робити операції, перебуваючи в тілі пацієнта.

Пристроями завдовжки всього лише 8 сантиметрів можна керувати на відстані, перебуваючи за сотні кілометрів від нього. Це означає, що відтепер хірург, який проводить операцію, і пацієнт можуть жити на різних кінцях Землі один від одного.

Мініатюрні роботи-хірурги оснащені ліхтариками й камерою. Вони можуть робити знімки й відсилати зображення в центр управління, щоб лікар міг скорегувати їхні дії згідно з тим, що він побачить. Фахівці університету впевнені, що медицина майбутнього буде саме такою - не вимагатиме, щоб руки хірурга перебували в тілі пацієнта.

Перевагою роботів перед звичайною хірургією є ще й те, що вони можуть проникнути в такі ділянки тіла, які до цих пір залишались недоступними.

Винахідники пристроїв стверджують, що розміри роботів можна ще більш зменшити. Але піти на це вони зможуть лише після того, як тестування пристроїв завершиться, і вони пустять роботів у серійне виробництво.

Зараз ви читаєте новину «Нові роботи проводять операції, перебуваючи в тілі пацієнта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути