Ексклюзиви
понеділок, 07 квітня 2008 09:48

Британці вважають Маргарет Тетчер своїм кращим прем"єром

В ході опитування, проведеного британським маркетинговим агентством Yougov на замовлення газети The Daily Telegraph, кращим прем"єр-міністром Великобританії з часів Другої світової війни визнана Маргарет Тетчер (1979-1990). Такої думки дотримуються 34 відсотки британців. Її найближчий переслідувач Уїнстон Черчилль (1951-1955) набрав 15 відсотків голосів. 18 відсоткам вагались з відповіддю.

27 відсотків опитаних заявили, що хотіли б, щоб Маргарет Тетчер стала прем"єр-міністром в нинішніх умовах. Друге місце за цим показником зайняв Тоні Блер (1997-2007). Кращим післявоєнним прем"єром Блера назвали 11 відсотків опитаних.

Політики колишніх часів значно випереджають нинішніх. Так, діючого прем"єра Гордона Брауна, хотіли б бачити на цій посаді лише 5 відсотків респондентів, а лідера Консервативної партії Девіда Кемерона - 8 відсотків. 21 відсоток опитаних вагались з відповіддю.

Більш того, 36 відсотків британців вважають, що серед нинішніх консервативних політиків немає гідних продовжувачів традицій Маргарет Тетчер. В Кемероні спадкоємця Тетчер бачать 15 відсотків опитаних, а в колишньому лідерові партії, тіньовому міністрові закордонних справ Уїльямі Егью, - 16 відсотків.

При цьому найважливішими досягненнями Маргарет Тетчер британці вважають не проведені нею реформи, а перш за все те, що вона стала першою і до цього дня єдиною жінкою-прем"єром (42 відсотки опитаних). 27 відсотків виділяють те, що вона значно зменшила вплив профспілок, 26 відсотків - перемогу над Аргентиною у Фолклендській війні. Головним її провалом 45 відсотків називають введення подушевого податку для фінансування муніципалітетів в 1989 році. Вважається, що саме через непопулярність цього заходу Тетчер відмовилася балотуватися в прем"єри на четвертий термін, вважаючи за краще піти непереможною, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Британці вважають Маргарет Тетчер своїм кращим прем"єром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути