середа, 24 жовтня 2018 01:35

"Боїтесь шефа - сідайте поруч з ним" - 28 психологічних трюків
28

Ці психологічні трюки дуже прості - їх можна переказати в двох словах і без тренування спробувати ще до кінця дня. Але при всій своїй простоті, вони здатні змінити ваше життя на краще.

Боремося з прокрастинацією

 

Якщо ви схильні відтягувати рішення будь-якої проблеми до останнього, спробуйте думати про завдання, котре давно треба було зробити, в ліжку перед сном. Поки ви будете спати, ваш мозок буде продовжувати працювати над ним, і до ранку у нього вже буде готово рішення - або його частина. В цьому випадку приступити до завдання, вважай, наполовину вирішеного, буде набагато легше.

Розбираємося в складному

 

Якщо якесь питання ви ніяк не можете зрозуміти до кінця, спробуйте пояснити його кому-небудь. Пояснюючи, ми несвідомо придумуємо найбільш прості і доступні пояснення, які і нам допомагають краще розібратися в питанні.

Заспокоюємо шефа

 

Якщо ви підозрюєте, що ваш шеф на нараді буде вас вичитувати, сядьте поруч з ним. Людині психологічно важко кричати і лаятися на того, хто знаходиться в безпосередній близькості, і рознос в цьому випадку буде набагато м'якшим - якщо взагалі буде.

Втиратися в довіру

 

У розмові з тим, на кого ви дуже хочете справити сприятливе враження, частіше згадуйте його ім'я. Людина любить звук свого імені, і той, хто часто його вимовляє, підсвідомо сприймається як людина ввічлива і взагалі приємна в усіх відношеннях.

Знаходимо спостерігача

 

Якщо вам здається, що хтось із присутніх у приміщенні нишком спостерігає за вами, але ви в цьому не впевнені, - просто позіхніть, при цьому уважно дивлячись на підозрюваного. Якщо він дійсно за вами спостерігає, він теж неодмінно позіхне - адже позіхання заразне.

Дивимося в очі

 

У вас є звичка опускати очі при розмові? Або, навпаки, ви дивитеся в очі співрозмовнику, поки він не починає неспокійно соватися? Запам'ятайте правило: під час розмови намагайтеся як слід розглянути колір очей співрозмовника. Це простий засіб, який допоможе підтримати контакт поглядів на потрібному рівні: співрозмовник бачитиме у вашому погляді впевненість в собі, а не тиск на нього.

Добиваємося згоди

 

Хочете домогтися згоди від співрозмовника? Тоді, коли ставитимете йому вирішальне питання, легенько кивніть головою. Так ви задієте психологічну процедуру, що називається віддзеркалювання: співрозмовнику підсвідомо захочеться кивнути вам у відповідь, тобто, дати згоду. Що вам і потрібно.

Отримуємо додаткову інформацію

 

Вам здається, що співрозмовник сказав не все, що вас цікавить? Коли він закінчить говорити, зберігайте мовчання і деякий час уважно дивіться йому в очі. Щоб уникнути незручної паузи, він продовжить говорити. Правда, особливо психологічно стійких особистостей цей прийом може дратувати.

Припиняємо нервувати

 

Хвилюєтеся перед виступом або іншим публічним заходом? Пожуйте жуйку. Наш мозок, коли ми їмо, сприймає навколишнє оточення як безпечне, тому ваше хвилювання швидко мине.

Дивимося в очі

 

Якщо вам незручно дивитися людині в очі, направляйте погляд межи очі співрозмовника, в верхню частину перенісся. Той, з ким ви говорите, не помітить різниці, а ви відчуєте себе набагато впевненіше.

Читаємо по ногах

 

Ноги дуже виразні з точки зору мови тіла, тому, спілкуючись з людиною, звертайте на них увагу. Якщо ви когось покликали, і він повернувся до вас тільки голову, а ноги залишилися на місці, - значить, до бесіди з вами він не розташований. Якщо ви бачите, що під час розмови шкарпетки співрозмовника дивляться не на вас, а в іншу сторону, - значить, бесіда йому набридла, і він вважав за краще піти. Якщо ж людина повернулась до вас всім тілом, включаючи ступні, - значить, він не відчуває неприємних емоцій від спілкування з вами.

Граємо в слова

 

Проведіть психологічний експеримент. Виберіть одне слово з мови співрозмовника, і кожного разу, коли він його вимовляє, посміхайтеся, підбадьорливо кивайте або подавайте ще який-небудь знак схвалення. Незабаром ви помітите, що вибране слово ваш візаві став вимовляти набагато частіше. Тепер ви знаєте, як повернути розмову на потрібну вам тему і не дати співрозмовнику зійти з неї.

Вираховуємо симпатії

 

Коли ми сміємося в компанії, ми схильні дивитися на найближчу і приємну нам людину серед присутніх. Знаючи це, ви зможете вирахувати службові романи у себе в офісі і розуміти, хто відчуває симпатію саме до вас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психолог назвала звички, які зміцнюють стосунки

Використовуємо музику для навчання

 

Вчені встановили, що найгірше людина запам'ятовує інформацію під реп чи хіп-хоп, а найкраще - під класичну музику. Це відбувається тому, що найвідволікаючою частиною музики для нас є вокал: ми фізично не можемо сприймати його як фон, відволікаючись на слова співака. Тому, якщо вам потрібно засвоїти новий матеріал, робіть це під класичну музику або інструментальні п'єси.

Імітуємо посмішку

 

Якщо настрій у вас не дуже, спробуйте все-таки зобразити на обличчі усмішку. Наскільки б штучною вона не була, незабаром ви відчуєте, що крива вашого настрою поповзла вгору. Справа тут в тому, як наш мозок реагує на сигнали тіла. Його реакція пов'язана з певними рухами м'язів, в тому числі м'язів обличчя, і на штучну посмішку він відреагує так само, як і на справжню, - викидом гормонів радості, які, в свою чергу, піднімуть вам настрій.

Боремося з заколисуванням

 

Ті, кого закачує у транспорті, вважають за краще під час руху дивитися на нерухомі предмети - наприклад, що знаходяться в салоні машини, або читати, думаючи, щотак полегшать свій стан. Насправді все навпаки. Під час руху вестибулярний апарат говорить мозку, що ваше тіло пересувається, а очі, застиглі на нерухомому предметі, повідомляють, що руху не відбувається. Мозок не встигає за реакцією, що ще сильніше провокує нудоту. Тому, якщо вас нудить під час поїздки, краще нерухомо дивитися у вікно - так нудота буде мучити вас набагато менше.

Вчимо дітей їсти овочі

 

Щоб змусити дитину з'їсти овочі, не питайте чи буде він брокколі, - ви ж заздалегідь знаєте відповідь. Краще запитайте, покласти йому три суцвіття брокколі або п'ять - так він буде відчувати себе дорослою людиною, якій довіряють зробити вибір, і при цьому овочі все таки з'їсть.

Вчимося ефективно

 

Якщо вам необхідно засвоїти великий масив інформації, розділіть її на логічно пов'язані блоки і вивчайте їх один за одним. По-перше, так ви впораєтеся із завданням швидше, ніж якби намагалися запам'ятати все і відразу, а по-друге, освоїте інформацію краще, міцно запам'ятавши її внутрішні логічні зв'язки.

Боремось з нав'язливими мелодіями

 

З кожним з нас траплялося таке: застрягне в голові якась безглузда пісенька або рекламний джингл, - і ніяк цю муть з голови не викинути. Щоб впоратися з подібною "заїждженою платівкою", прокрутіть мотивчик в голові до самого кінця - і він одразу від вас відстане. Це явище в психології називається "ефект Зейгарник". Полягає він у тому, що людська пам'ять сильніше чіпляється за перервані дії, а завершені, навпаки, з легкістю відпускає. Завершіть мотив - і він більше не буде вас мучити.

Пробираємось крізь натовп

 

Щоб без перешкод пройти по запруженій народом вулиці, сфокусуйте погляд на точці, до якої ви прямуєте. Люди завжди неусвідомлено звертають увагу на те, куди спрямований погляд того, хто йде назустріч і дають йому дорогу, щоб легше з ним розійтися. Якщо ви недвозначно показуєте поглядом, куди рухаєтеся, ваш шлях звільниться скоріше.

Підштовхуємо оточуючих до співпраці

 

Хочете, щоб люди охочіше йщли вам назустріч? Просіть їх про послугу. Для початку - про дрібні, потім переходьте до більш значущих. Ось побачите, ті, хто зробив вам невелику послугу, і в більших справах підуть вам назустріч. Вся справа в "ефекті Бенджаміна Франкліна", що визначив американський президент: "Той, хто зробив для вас щось хороше, з більшою ймовірністю допоможе вам, ніж той, кому ви самі допомогли".

Виграємо в "камінь, ножиці, папір"

 

Здавалося б, у цій грі, заснованій на чистій випадковості, забезпечити собі виграш неможливо. Але як стверджують психологи, щоб забезпечити собі перемогу, перед самою грою задайте супернику будь-яке питання - і відразу переходьте до гри, перераховуючи: камінь, ножиці, папір. У цій ситуації той, кому було поставлено питання, з максимальною вірогідністю вибере папір – останній в переліку. Є й інші закономірності, які слід мати на увазі: наприклад, чоловіки найчастіше вибирають в грі камінь, а жінки - ножиці.

Успішно проходимо інтерв'ю

 

Якщо вам доведеться проходити інтерв'ю з потенційним роботодавцем з групою конкурентів, намагайтеся бути першим або останнім в черзі. Пам'ять людини найкраще фіксує початок і кінець будь-якого процесу, середина ж змазується, потрапити в неї - означає заздалегідь програти.

Просимо про допомогу без слів

 

Якщо ви хочете передати комусь свою важку сумку або, скажімо, стопку книг, яка у вас в руках, не варто відразу просити про допомогу - раптом відмовлять? Краще продовжуйте нейтральну розмову і просто, мимохідь, передайте товаришеві сумку або книги. Швидше за все, він візьме їх у вас, не ставлячи питань, оскільки його мозок зайнятий розмовою і реагує на інші подразники автоматично.

Шукаємо друзів

 

Якщо ви хочете скоріше зблизитися з тим, з ким щойно познайомилися, використовуйте пару психологічних трюків. По-перше, перед вітальним рукостисканням переконайтеся, що ваша долоня тепла, а по-друге, постарайтеся якомога точніше імітувати мову тіла свого візаві. Це створить у нього підсвідому симпатію і довіру до вас.

Здаємося мудріше

 

Якщо ви хочете, щоб до ваших порад прислухалися, згадайте, наче між іншим, що те, про що йде мова, вчив вас ваш батько. Люди схильні довіряти батьківській фігурі більше, ніж будь-якій іншій.

Кидаємо шкідливі звички

 

Наш мозок дуже довірливий і готовий повірити всьому, що ми йому повідомляємо. Скористайтеся цією властивістю, щоб позбутися некрасивих звичок - наприклад, від звички гризти нігті. Для початку треба знайти тригер - щось, що вас лякає, наприклад, страх соціального несхвалення. Потім поясніть собі, що, якщо ви будете продовжувати гризти нігті, тим самим ви викличете несхвалення оточуючих. Мозок дуже швидко засвоїть цю думку і сам почне блокувати шкідливу звичку. Але пам'ятайте: використовувати цю особливість мозку слід тільки на користь собі. Якщо ви будете так само переконувати себе, що ви дурні, ні до чого не здатні і нікому не потрібні, ваш мозок повірить і в це, створивши вам чимало проблем в житті.

Легко запам'ятовуємо список справ

 

Користуйтеся мнемонічною системою. Цей спосіб - реальне підмога для вашої пам'яті, що полягає в створенні асоціацій між двома об'єктами. Мнемонічні системи бувають різні, одна з них - прив'язка слів до цифр, які, в свою чергу, твердо пов'язані для вас з певними поняттями. Наприклад, першим у вашому списку стоїть мило. Мило - раз, римується з "таз", а значить, можна уявити собі тазик, заповнений шматками мила. Ще одна мнемонічна методика - "кімната пам'яті": створіть в своїй уяві як можна більш детальну картину будь-якого приміщення (та хоч своєї кімнати), і прив'язуйте слова, які потрібно запам'ятати, до предметів, що знаходяться в ньому. У предметів, в свою чергу, повинні бути номери. Наприклад, запам'ятовуючи список продуктів для супу, уявіть вимикач у вигляді морквини, ріжки люстри - у вигляді капустяних качанів і так далі. Чим більш незвичайною і виразною буде отримана картина, тим краще. Ці мнемотехнічні здаються смішними і безглуздими, але вони реально працюють.

Більш простим, хоча і менш дієвим засобом запам'ятовування буде розбивка на логічні блоки. Наприклад, список покупок можна розбити на "овочі та фрукти", "крупи", "молочні продукти" тощо Як і в інших випадках, кілька невеликих і логічно пов'язаних блоків інформації мозок запам'ятає краще, ніж єдиний довгий список.

Вчені виявили, що музика здатна стимулювати спогади. Вона потенційно може допомогти навіть людям з хворобою Альцгеймера відновити деякі ділянки пам'яті. Якщо ви не можете згадати своє перше побачення, то, можливо, вам в цьому допоможе музика. Це пов'язано з тим, що музика впливає на ділянки мозку, які недоступні іншому впливу. Крім того, саме з музикою ми тісно пов'язуємо емоції, тому в результаті повертаються і відповідні спогади.

Зараз ви читаєте новину «"Боїтесь шефа - сідайте поруч з ним" - 28 психологічних трюків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути