четвер, 16 серпня 2012 06:23

Біля храму Христа Спасителя затримали прихильників Pussy Riot

Біля храму Христа Спасителя затримали прихильників Pussy Riot
Фото: 1tvnet.ru

Біля будівлі храму Христа Спасителя в Москві відбулася акція на підтримку Pussy Riot, повідомив в твіттері активіст Тимур Хорев. До воріт храму вийшли активісти в різнокольорових балаклавах і підняли над собою букви, які склали слова "Блаженні милостиві".

За даними Хорева, поліцейські затримали двох учасників акції: Олексія Міхеєва і дівчину, ім'я якої поки невідомо. Пізніше був затриманий ще один чоловік (ім'я не називається), а також активістка Анастасія Зіновкіна.

Активіст Олексій Шереметьєв вирушив у відділок поліції, щоб написати заяву на охоронців релігійної установи, які, як заявляють активісти, напали на них (за іншими даними, його затримано). Крім того, як повідомляє в твіттері блогер Роман Переверзєв, постраждали журналісти Матвій Крилов (The New Times), Володимир Роменський (ТК "Дождь") та Євген Фельдман ("Нова газета").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасниці Pussy Riot запропонували знятися для українського Playboy


"Блаженні милостиві" - це рядок з Євангелія від Матфея. Дослівно вислів звучить так: "Блаженні милостиві, бо помилувані вони будуть".

17 серпня Хамовнічеський суд Москви винесе вирок трьом учасницям Pussy Riot. Надія Толоконникова, Марія Альохіна та Катерина Самуцевіч звинувачуються в хуліганстві. Під арештом дівчата перебувають з березня. Державний обвинувач зажадав засудити кожну з обвинувачених до трьох років позбавлення волі.

На підтримку дівчат неодноразово проводилися різні акції як в Росії, так і за кордоном. 14 серпня активіст розкидав в мавзолеї Леніна листівки з фотографіями однієї з акцій Pussy Riot, за що днем ??пізніше був засуджений до штрафу за дрібне хуліганство, повідомляє "Інтерфакс".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Pussy Riot висунули на премію Кандинського

Близько тижня тому в ЗМІ з'явилися повідомлення, що в Гельсінкі фінський професор Тейво Тейвайнен спробував організувати у православному Успенському соборі виступ, подібний виступу Pussy Riot в Храмі Христа Спасителя. Повідомлялося, що акція не вдалася, і дві дівчини в кольорових балаклавах просто заспівали біля стін собору.

Пізніше Тейво Тейвайнен розповів "Известиям", що в релігійну установу ніхто потрапляти не збирався. "Зрозуміло, нікуди ми не вривалися, екскурсія проходила приблизно о 18 годині, а собор по п'ятницях закривається в 16. Вони просто стояли перед собором на площі і скандували: Free Pussy Riot", - повідомив професор.

Тим не менш, група фінських культурних та політичних діячів, у тому числі колега Тейвайнена по Гельсінкському університету Йохан Бекман, зажадали порушити проти професора кримінальну справу. Тепер Генпрокуратура має затвердити звинувачення проти Тейвайнена. Якщо суд згодом визнає професора винним, то йому загрожує до двох років позбавлення волі.

На 17 серпня (день винесення вироку) заплановані акції в цілому ряді міст світу. За словами адвоката Марка Фейгіна, заходи на підтримку Pussy Riot пройдуть як мінімум в 43 містах.

Зараз ви читаєте новину «Біля храму Христа Спасителя затримали прихильників Pussy Riot». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути