понеділок, 13 серпня 2012 15:24

Pussy Riot висунули на премію Кандинського

Pussy Riot висунули на премію Кандинського
Фото: nme.com

Група Pussy Riot, яка виконала "панк-молебень" в храмі Христа Спасителя, стала кандидатом на премію Кандинського, яка вручається в Росії за досягнення в галузі сучасного мистецтва. Список всіх заявок, що надійшли на конкурс, опубліковано на офіційному сайті премії.

Експертна рада з усіх заявок повинна сформувати лонг-лист, який буде оголошений на початку вересня. За новими правилами премії Кандинського, всі заявки, які може подавати будь-яка людина (як автор роботи, так і стороннє особа), вперше викладені в мережі. Крім того, роботи опубліковані анонімно (без зазначення імені автора) - в такому вигляді вони і будуть представлені членам експертної ради.

Група Pussy Riot була висунута в номінації "Проект року"; на сайті відео з виступом опубліковано під номером 269. Дана заявка супроводжується наступним коментарем: "В лютому 2012 року група Pussy Riot виконали панк-молебен "Богородиця, Путіна прожени" біля вівтаря Храму Христа Спасителя. У березні того ж року три учасниці Pussy Riot були заарештовані за звинуваченням в хуліганстві. У квітні 2012 року Amnesty International визнала заарештованих учасниць Pussy Riot в'язнями совісті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дені де Віто поповнив ряди захисників Pussy Riot

На сайті видання "Коммерсант" повідомляється, що групу на премію висунула член експертної ради арт-критик Ірина Кулик. За правилами премії, автор обов'язково повинен бути згоден з висуванням, проте у випадку з учасницями Pussy Riot було зроблено виняток. Заявки підписали адвокати трьох дівчат з Pussy Riot, яких зараз судять за проведення "панк-молебню" за кримінальною справою про хуліганство, скоєне за мотивами релігійної ненависті. Особисті підписи учасниць Pussy Riot адвокати сподіваються отримати після винесення вироку 17 серпня.

Слухання у справі Pussy Riot почалися 30 липня. Учасниці групи відмовилися визнати провину, пояснивши, що їх акція мала винятково політичний сенс. Звинувачення наполягає на трьох роках в'язниці, в той час як адвокати вимагають виправдати дівчат.

На підтримку Pussy Riot виступили багато діячів російської культури і зарубіжні музиканти, в тому числі Мадонна, Стінг, Дені де Віто, Боьрк, Патті Сміт, групи Faith No More, Franz Ferdinand і Red Hot Chili Peppers.

Регламент премії Кандинського був змінений в 2012 році. Оргкомітет скоротив кількість номінацій до двох - "Проект року" та "Молодий художник", а також зменшив загальний призовий фонд до 50 000 євро. Після того, як стануть відомі номінанти на премію, відкриється виставка з їх роботами. Після цього Міжнародне журі вибере фіналістів, серед яких і будуть визначені переможці.

Зараз ви читаєте новину «Pussy Riot висунули на премію Кандинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі