Ексклюзиви
четвер, 13 січня 2011 16:58

Більшість українських підручників минулого року друкувались російською

Більшість українських підручників минулого року друкувались російською

Держзамовлення на випуск підручників у 2010 році затвердили "заднім числом". Його націлено на задоволення потреб шкіл з російською мовою навчання.

Як повідомляють "Комментарии", це закріплено урядовою постановою № 1249 від 29 грудня 2010 року.

Згідно з документом, підписаним прем'єр-міністром Миколою Азаровим за два дні до 2011 року, держава запланувала витратити в 2010 році 7 млн грн на видання підручників 10 та 2 класів, а також букварів для шкіл з російською мовою навчання.

Ще 152 млн грн розписано на видання підручників для тих же 10 і 2 класів та букварів, однак у відповідних графах існує приписка "в тому числі для шкіл з російською мовою навчання". Таким чином, скільки насправді грошей пішло на українські підручники, підрахувати поки майже неможливо.

Тим не менше, в постанові існує одна графа, яка стосується виключно україномовних шкіл. Так, 7 млн грн розподілено документом на видання підручника Історія України для учнів 5 класу загальноосвітніх навчальних закладів.

Не забули в уряді і про молдовську громаду. На видання тисячі підручників для учнів 7 класу шкіл з молдовською мовою навчання має бути витрачено 176 тис. грн.

Як відомо, раніше міністр освіти і науки України Дмитро Табачник обіцяв, що Україна і РФ до кінця 2010 року підготують спільний навчальний посібник для вчителів історії.

Пізніше, українські і російські історики визнали, що написання спільного підручника з історії для Росії та України є нереальним через різне бачення цієї історії академічною наукою двох країн.

Зараз ви читаєте новину «Більшість українських підручників минулого року друкувались російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути