Ексклюзиви
вівторок, 21 грудня 2010 10:37

У Росії видали підручник української мови для країн СНД

У Росії видали підручник української мови для країн СНД

Міждержавний фонд гуманітарного співробітництва країн СНД представив підручник "Українська мова для країн СНД", надрукований російською мовою.

Навчальний посібник призначений для вивчення української мови російськомовними людьми, пише "Комерсант-Україна".

На засіданні Міждержавного фонду гуманітарного співробітництва країн СНД (МФГС) розглядалися спільні гуманітарні проекти на 2011 рік.

Після засідання голова правління МФГС Полад Бюль-Бюль-Огли, представник президента Російської Федерації з міжнародної культурної співпраці Михайло Швидкой, виконавчий директор фонду Армен Смбатян і міністр культури України Михайло Кулиняк представили підручник "Українська мова для країн СНД".

Він був підготовлений Російським державним гуманітарним університетом і орієнтований на студентів, дипломатів, перекладачів, журналістів, представників діаспори.

У МФГС також вважають, що підручник буде корисний тим, "хто розмовляє на "суржику", але хотів би підвищити свій рівень", і охочі отримати навички елементарного володіння українською мовою.

Автор підручника, президент Російської асоціації україністів Галина Лісова повідомила: усього в РФ нараховується понад десять вузів, де вивчається українська мова.

За її словами, головна мета підручника - "щоб студенти змогли вивчати українську через російську як мову-посередника".

Вона повідомила, що основна частина накладу (наклад - 1000 примірників) буде спрямована у вузи Росії та країн СНД, а також у Бібліотеку української літератури в Москві, посольство України й представникам української діаспори.

Михайло Швидкой, представляючи підручник, попросив громадськість не шукати в ньому прояву "великодержавного шовінізму".

"МФГС ініціював модельну серію підручників іноземних мов для країн СНД, тому що зараз у нас немає підручників, які дозволяють вивчити українську мову як іноземну. Мовою підручників обрано російську, оскільки саме вона в часи Радянського Союзу була мовою міжнаціонального спілкування", - пояснив він.

Однак керівник Всеукраїнського суспільства "Просвіта", народний депутат від БЮТ Павло Мовчан переконаний, що "освітня цінність підручника дорівнює нулю", у ньому використовуються застарілі терміни, а Росія таким кроком "намагається прищепити Україні комплекс неповноцінності й схилити до єдиного союзу".

Як відомо, раніше міністр освіти і науки України Дмитро Табачник обіцяв, що Україна і РФ до кінця 2010 року підготують спільний навчальний посібник для вчителів історії.

Пізніше, українські і російські історики визнали, що написання спільного підручника з історії для Росії та України є нереальним через різне бачення цієї історії академічною наукою двох країн.

Зараз ви читаєте новину «У Росії видали підручник української мови для країн СНД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути