субота, 07 січня 2023 16:22

Більше жодної ложки олів'є: як припинити їсти і відновити режим після свят

Більше жодної ложки олів'є: як припинити їсти і відновити режим після свят
Новорічні застілля з олів'є вже позаду. Попереду – відновлення після них. Фото: pixabay.com

Тривалі новорічні свята порушують здоровий режим – харчування перестає бути збалансованим, збивається режим сну, активність різко знижується.

Переїдання та сон до обіду впливають на самопочуття, продуктивність і здоров'я, пише The Village.

Після святкувань важливо відновити здоровий режим дня і припинити хаотично доїдати новорічні страви. Як грамотно це зробити – читайте нижче.

Чим шкідливе переїдання на свята

Переїдання дуже шкідливе, наголосила сімейна лікарка Віолетта Лійка. У найгіршому разі воно може призвести до гострих хірургічних патологій.

"Наприклад, спричинити гострий панкреатит чи перитоніт. Переїдання навіть може стати причиною апендициту. У людей із хронічними хворобами кишково-шлункового тракту через надлишок їжі може статись загострення недуги", – додала медикиня.

Для пацієнтів із гіпертонією чи ішемічною хворобою серця також дуже шкідливі переїдання, каже лікарка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морозити чи викидати – що робити із залишками їжі після новорічного святкування

"Від якості харчування безпосередньо залежить стан судин, і ті проблеми, які можуть виникнути після свят, точно не варті зайвої тарілки олів'є", – пояснила вона.

Лікарка зауважила, що одиничні акти помірного переїдання не зашкодять організму. Наприклад, на Новий рік і Різдво. Однак лише за умови, якщо увесь рік харчуватись добре і збалансовано.

Але і під час таких переїдань потрібно знати міру, більше рухатись, гуляти і не пропускати заняття спортом.

Як покращити самопочуття після переїдання

Сімейна лікарка радить зробити три кроки:

1. Припинити їсти;
2. Налагодити питний режим: поступово випити хоча б 1 л води;
3. І врешті встати з-за столу і піти на прогулянку.

Якщо виникає нудота і переповнений шлунок не дає змоги нормально дихати – можна прийняти ферменти для травлення, радить Лійка.

"Вони допоможуть організму впоратись із важкою їжею та полегшити стан. Але приймати такі препарати регулярно не можна. Якщо після новорічних свят виникає постійний біль у животі чи нудота – обов'язково варто звернутися до лікаря", – додала вона.

Важливо правильно побудувати свій раціон на період свят: намагатися не їсти великими порціями і пізно ввечері, пити більше води, не зловживати солодким, радить нутриціолог Лора Філіппова.

"Складати меню на святковий стіл потрібно так, щоб там були не лише жирні та калорійні страви. Не забувайте: овочеві салати теж можуть бути дуже смачними, але водночас легкими. Головне знати міру, й тоді не буде неприємних наслідків", – запевнила вона.

Як відновити нормальний режим харчування

Для початку потрібно припинити хаотично їсти все підряд, а відновити регулярний та збалансований режим харчування, зазначила Філіпова.

Це означається повернутися до запланованого сніданку, обіду та вечері. І за потреби – невеликих перекусів між основними прийомами їжі.

"Відмовтесь від складних і багатокомпонентних страв, обирайте простий гарнір і легкий білок. Вживайте більше овочів, квасолі, сочевиці та нуту. Також зменште порції – вони мають бути оптимальними", – додала фахівчиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли закінчиться війна і яка країна наблизить нас до миру – прогноз астрологині на 2023 рік

Від тваринного білка вона радить відмовитися на кілька днів.

"Варто дати організму відпочити від копченостей і жирного м'яса. Або обирайте біле м'ясо птиці, риби, яйця, м'який сир та йогурт", – зазначила фахівчиня.

Також рекомендує мінімізувати або на деякий час відмовитися від простих вуглеводів – цукру, десертів, випічки та солодощів. І не забувати про підтримку водного балансу.

Нутриціологиня підкреслила, що у процесі відновлення надважливо повернутися до активних тренувань, як би складно не було.

"За тиждень-два такого режиму можна влаштувати розвантажувальний день, наприклад, на гречці та йогурті або на супах-пюре, в основі яких сочевиця", – рядить вона.

Про зайві кілограми після святкувань

Нутриціологиня закликала не проводити розвантажувальні дні чи голодувати одразу після активного застілля.

За її словами, щедрий стіл був стресом для нашого організму, і різка відмова від їжі стане для нього ще більшим випробуванням.

"Якщо святкування тривали лише кілька днів, то ті зайві кілограми на вагах – вода, яка затрималась в організмі. Достатньо просто відмовитися від калорійної та жирної їжі і повернутись у нормальний режим. За кілька днів ці кілограми зникнуть. Почніть харчуватись так, як робили це до свят (якщо раціон був здебільшого здоровим. – Gazeta.ua). Не пропускайте сніданок, зменште порції, і ці 2-3 кілограми зникнуть самі", – зазначила Філіппова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відновити шкіру обличчя після тривалих свят: дієві поради

Як відновити режим сну

Треба змусити себе засинати і прокидатися вчасно. Лікарі радять лягати до 24:00.

"Гормон мелатонін, який допомагає нам краще спати, організм виробляє з 21:00 до півночі. Це вважається найкращим часом для того, аби засинати", – пояснила Лійка.

Якщо важко заснути, потрібно:

– провітрити кімнату;
– випити теплої води;
– відкласти смартфон;
– одягнути маску для сну
– в повній тиші засинати.

Можна також почитати перед сном. Слухати музику чи аудіокниги лікарі не радять. Звуки, навпаки, стають подразниками.

Прокинутись варто до 7:30, бо у цей період в організмі дуже низький рівень кортизолу – гормону стресу, який відповідає за агресію та поганий настрій. І саме цей ранковий час є найпродуктивнішим.

Похмілля ‒ це не лише неприємні відчуття після бурхливого алкогольного застілля. Цей синдром має ще й суттєвий згубний вплив на здоров'я людини загалом.

Швидко позбутися похмілля можна за допомогою яєць.

Зараз ви читаєте новину «Більше жодної ложки олів'є: як припинити їсти і відновити режим після свят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути