понеділок, 17 вересня 2018 02:16

Білоруська церква у слід за Україною хоче автокефалію

Білоруська церква у слід за Україною хоче автокефалію
Білоруська церква хоче позбавитися московського впливу. Фото: РБК

Білоруська автокефальна православна церква підтримує надання томосу Українській православній церкві і також має на меті офіційно отримати статус автокефалії.

"Ми, звичайно, підтримуємо це рішення. Наша мета – також легалізуватися в Білорусі і офіційно отримати статус автокефалії", - сказав першоієрарх Білоруської автокефальної православної церкви (БАПЦ), архієпископ Святослав Логін в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Історично ми маємо багатовікову православну традицію. У минулому столітті наша церква робила реальні кроки для того, щоб отримати автокефалію і щоб її визнали", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кирило розриває стосунки з Варфоломієм

Логін пояснив, що українська церква і білоруська в минулому мали єдину митрополію – церква в Білорусі починалася з Київської митрополії.

"Пізніше це була Києво-Литовська митрополія з центром у Новогрудку – вона була знищена Московською церквою. І донині Москва робить все, щоб Українська і Білоруська церкви автокефалії не отримали", - розказав архієпископ.

За його словами, для того щоб білоруське православ'я отримало автокефальний статус, на це має бути бажання вірян і влади.

Логін переконаний, що для того щоб держава була духовно незалежною, має бути незалежність церкви, тому держава в цій незалежності має бути зацікавлена.

"При нинішній владі процеси легалізації білоруської церкви в Білорусі, її подальше зростання і отримання автокефалії навряд чи можливі. Нинішня влада і економічно, і політично, і духовно підпорядковані Москві", - констатував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різні не буде. Це політичні маніпуляціії - митрополит Драбинко

При цьому Логін висловив надію, що надання автокефалії УПЦ вплине і на БАПЦ, адже після визнання української церкви, наступною має бути білоруська.

Як повідомлялось, через ситуацію з наданням автокефалії Українській православній церкві з боку Константинополя, патріарх Російської православної церкви Кирил припиняє згадувати патріарха Константинопольського Варфоломія за богослужінням.

На думку російської церкви, ситуація з томосом для України нібито є "небезпечною для світового православ'я".

У Київському патріархаті переконані, що розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

Зараз ви читаєте новину «Білоруська церква у слід за Україною хоче автокефалію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути