середа, 30 травня 2007 11:13

Білорусія відмовилася від приватизації нафтової промисловості

Білоруський уряд вирішив не проводити в 2007 році приватизацію нафтопереробних заводів і нафтохімічних виробництв, пише газета "Ведомости". Причиною відмови став профіцит бюджету, що склав у першому кварталі 2007 року 9,2 відсотка ВВП Білорусії.

Спочатку планувалося вивести на біржу НовополоцькийНВЗ, підприємства "Полімір" і "Хімволокно", продавши по 10-15 відсотків акцій. Тепер власті обмежаться приватизацією інших активів на порівняно невелику суму в 256 мільйонів доларів. Про те, що нагальної потреби у приватизації немає, заявив президент країни Олександр Лукашенко.

Такого великого профіциту досягли після підвищення Росією цін на газ, що постачався до Білорусії, з 49 до 100 доларів за тисячу кубометрів, а також введення експортного мита на нафту. Щоб знайти кошти, чиновники заморозили декілька статей витрат в галузі науки, культури і освіти. Річний бюджет білоруські власті мають намір звести з профіцитом в півтора відсотків ВВП.

У двадцятих числах травня стало відомо про те, що "Газпром" домовився купити у Держкоммайна Білорусії половину "Білтрансгазу". Сума операції склала 2,5 мільярда доларів.

А в кінці травня на раді голів урядів Співдружності незалежних держав Білорусія висловилася за об"єднання енергетичних мереж з Росією, Казахстаном, Киргизією, Вірменією і Таджикистаном. Окрім значущих об"ємів нафти і газу на Білорусію доводиться 22 відсотки експорту російської електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Білорусія відмовилася від приватизації нафтової промисловості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути