четвер, 22 липня 2010 17:25

Білорусь планує використовувати землі чорнобильської зони у господарстві

Білорусь планує використовувати землі чорнобильської зони у господарстві

Уряд Білорусі прийняв державну програму ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС на період до 2020 року, яка припускає повернення в господарський обіг земель та лісів, забруднених радіацією.

Міністр з надзвичайних ситуацій країни Енвер Барієв, який представляв цю програму, заявив на засіданні уряду, що її реалізація "дозволить завершити в районах, що постраждали від Чорнобиля, реабілітаційні заходи і перейти до стійкого соціально-економічного розвитку". Таким чином, остаточно відправити Чорнобиль в історію білоруський уряд планує в 2020 році.

Але вже зараз заплановано фінансування проектів повернення до використання земельних і лісових угідь. У Білорусі хочуть запровадити спеціальні технології, які мінімізують накопичення радіонуклідів і дозволяють, умовно кажучи, на брудних землях отримувати чисту продукцію. Планується також розповсюдження промислового виробництва на цих територіях, будівництво об'єктів соціальної сфери.

На думку білоруського уряду, за 10 років ці території повинні повернутися до повноцінного життя, а жителі постраждалих від Чорнобиля районів вже не потребують гуманітарної допомоги.

Соціологічні опитування показують, що більшість білорусів не хотіли б купувати їжу, вироблену в таких районах.

Чорнобильські гуманітарні організації вважають такі плани уряду поспішними. Вони звертають увагу, що згорнуто багато радіаційних досліджень, зокрема про вплив малих доз радіації на здоров'я людей.

Опозиція заявляє, що президент Лукашенко применшує наслідки Чорнобиля і скорочує фінансування реабілітаційних програм з політичних мотивів.

Опозиціонери говорять про бажання влади отримати підтримку від МАГАТЕ і так званого атомного лобі на будівництво своєї атомної станції. Про таке будівництво вже заявив офіційний Мінськ: створена спеціальна дирекція, готується майданчик під АЕС.

На 2020 рік, коли уряд Білорусі планує завершити реабілітацію радіаційно забруднених земель, заплановано і завершення будівництва Білоруської АЕС.

У 2008 році український Чорнобиль визнали найзабрудненішим містом у світі в рейтингу найнебезпечніших для проживання міст на Землі.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Білорусь планує використовувати землі чорнобильської зони у господарстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути