пʼятниця, 23 жовтня 2009 15:22

Безкоштовні візи до ЄС зможуть отримати ще 4 категорії громадян?

Безкоштовні візи до ЄС зможуть отримати ще 4 категорії громадян?

Заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв повідомив, що в ході засідання візового комітету Україна-ЄС у листопаді цього року МЗС хоче домогтися згоди Європейського Союзу на безкоштовну видачу віз ще чотирьом категоріям українців.

Зокрема, планується звільнити від оплат за візи, які сьогодні для українців становлять 35 євро, учасників організованого туризму, представників релігійних громад, неурядових організацій, а також професійних об"єднань.

Ці зміни можна ввести досить швидко, головне - згода ЄС.

Єлісєєв також наголосив, що найближчим часом буде підписано договір про безкоштовну видачу національних віз українцям Литвою, яка стане другою після Латвії країною ЄС, яка погодилася на такий крок.

У даний час завдяки угоді про спрощення візового режиму між Україною та ЄС, яка набула чинності з 2008 року, 40-50% українців отримують шенгенські візи безкоштовно (умова визначає 14 категорій громадян, які мають право на безкоштовну візу).

Крім цього, український дипломат підкреслив, що МЗС розглядає можливість скасування віз на паритетній основі з іншими державами світу.

Зокрема, за його словами, найближчим часом українці зможуть їздити без віз до Бразилії та Аргентини.

Нагадаємо, що країни Шенгенської зони, яка об"єднує в даний час 28 європейських держав, 25 з яких входять до Європейського Союзу, видають два типи віз: короткострокові шенгенські до 90 днів перебування та довгострокові національні візи. Видача шенгенських віз регулюється Шенгенським кодексом, а національних - національним законодавством кожної з країн. Національні візи не дають право на перебування на території інших держав, крім тих, що видали цю візу.

Зони малого прикордонного руху сьогодні діють між Угорщиною (з грудня 2007 року), Словаччиною (з вересня 2008 року) та Польщею (з 1 липня 2009 року).

За матеріалом Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Безкоштовні візи до ЄС зможуть отримати ще 4 категорії громадян?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути