Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2009 08:27

Берлусконі може бути підданий кримінальному переслідуванню

Берлусконі може бути підданий кримінальному переслідуванню

Конституційний суд Італії ухвалив позбавити юридичного імунітету прем"єр-міністра країни Сильвіо Берлусконі. Тепер Берлусконі може бути підданий кримінальному переслідуванню.

Цей закон, за яким Берлусконі володів статусом недоторканності і не міг притягуватися до судової відповідальності, поки він перебуває при владі, дозволив італійському лідерові уникнути декількох судових процесів, зокрема і за звинуваченнями в корупції.

Політика звинувачують, зокрема, в дачі хабарів британському юристові Девіду Міллсу за помилкові свідчення. Міллс допомагав Берлусконі ухилятися від сплати податків в офшорних зонах і в лютому 2009-го отримав 4,5 роки в"язниці за корупцію. Прокурори у цій справі звернулися до конституційного суду з вимогою відмінити імунітет Берлусконі.

Так званий закон Альфано, що забезпечує недоторканність італійського прем"єра, був прийнятий в 2008 році, незабаром після того, як Берлусконі очолив уряд за наслідками парламентських виборів. Закон про судову недоторканність гарантував захист від кримінального переслідування прем"єр-міністрові, президентові і спікерам обох палат парламенту Італії на період їхнього перебування на посаді. Згідно з законом, всі судові справи, в які залучено чотири головні державні особи, повинні бути припинені в період їхньої роботи на цих посадах, за винятком справ про державну зраду і справ про підрив Конституції.

За словами опонентів Берлусконі, статус недоторканності суперечить принципу про те, що всі громадяни рівні перед законом.

Деякі радники прем"єр-міністра Берлусконі побоюються, що це рішення Конституційного суду може закінчитися відставкою глави уряду. Втім прес-секретар італійського прем"єра Паоло Бонауїті піддав різкій критиці ухвалу суду, назвавши його "політичним" і підкреслив, що "консервативний уряд продовжить виконання своїх функцій, які були доручені йому народом Італії в квітні 2008 року".

На думку самого Берлусконі, "Конституційний суд Італії - це політичний інструмент в руках лівих".

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Берлусконі може бути підданий кримінальному переслідуванню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути