середа, 04 квітня 2007 16:39

Березовський дав $1 млн на пошук убивць Литвиненка

Фонд справедливості імені Олександра Литвиненка створили в Лондоні. Його засновниками є підприємець Борис Березовський, удова Литвиненка Марина, керівник Фонду цивільних свобод Олександр Гольдфарб і юрист з прав людини Луїза Крістін.

Фонд зареєстрували ще 2 березня 2007 року й він функціонуватиме на пожертвування у розмірі 500 тисяч фунтів стерлінгів (990 тисяч доларів), зроблене Березовським.

Засновники фонду використовуватимуть організацію для надання допомоги в розкритті вбивства Литвиненка й притягування до відповідальності учасників злочину. Раніше Березовській, Гольдфарб і Марина Литвиненко звинуватили вубивстві колишнього співробітника ФСБ російські спецслужби, а також Володимира Путіна.

Крім того, фонд має намір допомагати тим, хто постраждав у результаті злочину, добитися виплати компенсацій. При цьому сам фонд безпосередньо не здійснюватиме виплати. Третім напрямом діяльності фонду його засновники назвали запобігання подібним злочинам надалі.

Колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко, що утік до Великобританії в 2000 році, помер у Лондоні від отруєння полонієм 23 листопада 2006 року. Лондонська поліція провела розслідування смерті колишнього чекіста й дійшла висновку, що йдеться про вбивство. 31 січня 2007 року справу передали Королівській прокурорській службі Великобританії, яка ухвалить рішення про доцільність висування звинувачень.

Співробітники Скотленд-Ярду виїжджали для проведення слідчих дій до Москви, де розмовляли зі свідками, зокрема з бізнесменами Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном, які спілкувалися з Литвиненком у день, коли він був імовірно отруєний.

У свою чергу, Генпрокуратура РФ також порушила кримінальну справу за фактами вбивства Литвиненка й спроби вбивства Ковтуна. Російські слідчі знаходяться в Лондоні, де вже провели допити Березовського і Ахмеда Закаєва, передає РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Березовський дав $1 млн на пошук убивць Литвиненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути