пʼятниця, 09 вересня 2011 18:09

Батько Івана Миколайчука не бачив жодного його фільму

 

Батько українського актора та режисера Івана Миколайчука не бачив з ним жодного фільму. Про це розповіла сестра актора Фрозина Грицюк.

"Він помер 1963-го. Іван саме знімався в Параджанова. Про батькову смерть сказав лише режисерові. Іван почав грати в кіно на другому курсі. Тоді Сергій Параджанов приїхав у Карпати знімати "Тіні забутих предків". Із ним був і вчитель Івана – Віктор Івченко. Він йому сказав: "Маю гарного хлопця на головну роль". Параджанов і слухати не хотів: "Та я вже затвердив актора". Щоб не ображати Івченка, додав: "Але ми подивимося". Проби робив Юрій Іллєнко. Одразу покликав Параджанова: "Сергіє Йосиповичу, верніться, це щось незвичайне". Затвердженого актора розрахували, а брата взяли на роль Івана Палійчука", - розказала Грицюк і повідала, що в юності Миколайчук був популярний серед дівчат.

"Іван мав успіх між дівками. У 16 років закохався в сусідську Марусю. Кожного вечора сидів із нею на лавці біля хати. Казав: "Як ми з Марусею поберемося, то будемо мати 10 дітей". Старші жінки говорили, що з них буде гарна пара. Потім Іван у Чернівцях учився, в село рідко приїздив. Маруся його не дочекалася, іншому віддалася, двох діток народила. Нині дуже хворіє, вже сама з ліжка не ладна піднятися. За три тижні до смерті Іван викликав мого сина Михайла до себе – розказати, що робити з його нарисами, записами. Коли з Києва прийшла телеграма, що Іван помер, я кинулася до сина: "Чому ж ти нічого не сказав?" Виявилося, що Іван йому наказав: "Будь мужчиною. Бабі й мамі – ані слова". Він завжди казав, що найперший має померти: "Ви всі живете своїм життям, а я – багатьма", - зазначила жінка. Вона доглядає музей-садибу на Батьківщині актора у селі Чортория Кіцманського району Чернівецької області. Музей облаштували 1991-го.

Прочитати про дитинство Миколайчука та про те, як він помер, можна у журналі "Країна" № 34 (87) за 9 вересня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Батько Івана Миколайчука не бачив жодного його фільму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути