середа, 27 липня 2011 13:48

Катерина Ющенко подарувала музею Івана Миколайчука глиняні фігурки
24

Фото: Фото: Тарас Подолян

Музей-садиба актора й режисера Івана Миколайчука знаходиться у селі Чортория Кіцманського району Чернівецької області. За музеєм доглядає сестра Івана Миколайчука — Фрозина Грицюк.

"Музей відкрили 1991 року. Тут все залишилося так, як було за життя Івана. От тільки замість солом'яної стріхи поклали шифер. До того мама кілька разів ходила до сільського голови. Просила допомогти перекрити хату. Він їй відмовив. Сказав, що грошей немає. Коли з Києва прийшла вказівка обладнати тут музей, відвертітися вже не міг. Тоді мамі казав: "Дурний я був, коли вам відмовив. Вам було б краще, та й мені менше мороки було б", - сказала сестра Івана Миколайчука.

Також Фрозина Василівна розповіла, що до музею часто приїздять на екскурсії.

"Туристи з України бувають майже кожного дня. Іноземці теж часто приїжджають. Були тут німці, австрійці, французи і поляки. Найбільше гостей було у червні, коли святкували 70-річчя від дня народження Івана. В день по 6-7 екскурсій було. Тоді в селі й асфальт проклали. Працювали вночі 14 червня, за день до ювілею. То вранці, як офіційні делегації приїхали, асфальт ще теплим був".

Фрозина Василівна показала книгу відгуків. Там є записи Катерини Ющенко, Івана Драча, Ніни Матвієнко.

"Катерина Ющенко приїздила минулого року. Подарувала нам глиняні фігурки чоловіка і жінки. Сказала, що то — Іван і Марічка. Ніна Матвієнко кожного року на його день народження приїжджає. Кожного разу в нашому клубі виступає. Якось ще за життя Івана в село приїхало тріо "Золоті ключі", в якому співала Ніна Матвієнко, Марія Миколайчук і Валентина Ковальська. Тоді світла не було, то в клубі запалили гасову лямпу. Тільки дівчата почнуть співати, лямпа зразу гасне. Запалювали її кілька разів, а потім сільський голова сказав: "Не паліть їх уже, нехай в темряві співають".

"Якось з Дніпропетровської будівельної академії приїздили. Подарували дві ляльки. Сказали: "Тут на фотографіях Іван і Марічка молоді, а оце вони старі", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Ющенко подарувала музею Івана Миколайчука глиняні фігурки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі