четвер, 19 листопада 2009 16:45

Азербайджан намагається маніпулювати ЄС у газовому питанні

Азербайджан намагається маніпулювати ЄС у газовому питанні

Азербайджан повідомив Євросоюз, що може переорієнтовувати постачання газу на азіатські ринки, відмовившись від ролі головного енергетичного союзника Брюсселя в каспійському регіоні.

"Туди (до Європи - ред.) неможливо доставити газ", - заявив віце-президент Держнафтокомпанії Азербайджану (ДНКАР) Ельшад Насиров.

Раніше Насиров вже заявляв, що Баку може перенаправити експортні потоки газу з Європи до Азії, якщо ЄС тягнутиме з визначенням тарифів в рамках газопроводу Nabucco, який повинен доставити газ з Середньої Азії до Європи, оминувши Росію.

Такі різкі заяви з Баку послідували за зривом переговорів Азербайджану і Туреччини, яка є найбільшим споживачем азербайджанського газу і його можливим транзитером в ЄС. Анкара вимагає, щоб ДНКАР продовжувала продавати їй газ за нижчими цінами, що не влаштовує Баку. Суперечності двох країн грають на руку Москві, оскільки підривають позиції проекту Nabucco в каспійському регіоні.

Туреччина купує у ДНКАР паливо по 120 доларів за тисячу кубометрів, тоді як за російський газ платить 250 доларів.

"Время новостей" писало, що в першому кварталі 2010 року Росія, яка раніше підписала контракт з ДНКАР на постачання палива, купуватиме його за ціною в 190 доларів за тисячу кубометрів. Хоча об"єми закупівель і незначні, проте вони можуть бути збільшені, якщо Баку і Москва визнають це необхідним. Для Nabucco ціна в 190 доларів на кордоні з Азербайджаном дуже висока.

У жовтні президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Туреччина завела переговори по газу в безвихідь, а також відмовляється платити за газ ринкову ціну і виставляє завищені вимоги за тарифом на транзит палива. Алієв також пригрозив продати газ Росії та Ірану.

Баку може приєднатися до проекту газопроводу з Туркменії через Узбекистан та Казахстан до Китаю, зростаюча економіка якого вимагає все більше енергоресурсів. Зокрема, Туркменія вже вирішила перенаправити частину експорту газу до Китаю, а також збільшити експорт до Ірану.

Запуск Nabucco запланований саме на 2014 рік. При цьому досі не зрозуміло, за рахунок яких джерел наповнюватиметься газопровід: Азербайджан до недавнього часу вважався єдиною країною, яка може дати газ в Nabucco, але потужностей Азербайджану не вистачить для того, щоб заповнити газопровід цілком.

Nabucco вважається конкурентом "Південного потоку", газопроводу, який будують "Газпром" та італійська Eni.

Розвідані запаси газу в Азербайджані складають близько 1,5 трильйонів кубометрів газу. При цьому в 2007 році країна видобувала лише 10,3 мільярда кубометрів, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан намагається маніпулювати ЄС у газовому питанні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути