Ексклюзиви
середа, 16 лютого 2011 17:20

Астрономи визначили 18 зірок, які можуть знищити Сонячну систему

Астрономи визначили 18 зірок, які можуть знищити Сонячну систему

Американські астрономи на основі аналізу даних про тисячі маломасивних зірок на околицях Сонячної системи виявили групу світил. Протягом наступного мільярда років вони можуть наблизитися до Сонця на небезпечну відстань і спричинити великомасштабну космічну катастрофу.

Джон Бочанський з Пенсільванського університету і його колеги в статті, опублікованій в Bulletin of the American Astronomical Society, наводять результати аналізу інформації про швидкість і орбіти 40 тисяч червоних карликів спектрального класу М, які розташовані в так званому Слоуновському огляді неба (Sloan Digital Sky Survey - SDSS). Близько 70% всіх зірок належать до цього типу.

"Ми ідентифікували кілька зірок, які пройдуть дуже близько до Сонця в наступний мільярд років. Потенційне зближення з цими зірками може сильно вплинути як на орбіти об'єктів хмари Оорта і пояса Койпера, так і на орбіти планет", - йдеться в статті.

Пояс Койпера є зовнішнім поясом астероїдів, населеним крижаними тілами, схожими на Плутон, які раніше були віднесені до особливого класу плутоїда. Хмара Оорта - гігантське "сховище" комет, що тягнеться на відстань близько одного світлового року від Сонця. Вплив гравітації зірок, які проходять повз, може "заштовхнути" об'єкти з цих областей у внутрішні частини Сонячної системи. Це у свою чергу може спровокувати широкомасштабне кометне і метеоритне бомбрадування Землі.

Раніше була висунута гіпотеза, що таке ж бомбардування може бути спровоковане гіпотетичної зіркою Немезидою.

Бочанський і його колеги виділили 18 потенційних "Немезід", які можуть пройти близько від Сонця. Однак невизначеності в розрахунках такі великі, що подібна подія в найближчому майбутньому вкрай малоймовірно.

За матеріалами: РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Астрономи визначили 18 зірок, які можуть знищити Сонячну систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути