Ексклюзиви
понеділок, 14 лютого 2011 13:20

Астрономи побачили туманність Північна Америка (ФОТО)

Астрономи зробили нові знімки туманності, яка за свої характерні контури одержала назву Північна Америка. Вона нагадує нижню частину цього континенту.

Космічні туманності є хмарами газу і пилу. Це "колиски", в яких зароджуються нові зірки та планети. Світила формуються з газу, який поступово "злипається" у великі згустки. Коли маса згустку досягає певного значення, в ньому починають протікати реакції термоядерного синтезу. Вважають, що з цього моменту об'єкт є зіркою. Із залишків пилу і газу навколо новонародженого світила формуються планети.

Пил непрозорий для телескопів, що працюють в оптичному діапазоні. Тому досі багато деталей внутрішнього устрою туманності Північна Америка були приховані від астрономів. Інфрачервоне випромінювання здатне проникати крізь пил. Тому за допомогою телескопа Spitzer учені змогли розглянути досі невідомі особливості туманності. Зокрема, астрономи виявили близько двох тисяч об'єктів, які, можливо, є молодими зірками. Раніше вчені виявили в туманності тільки дві сотні світил.

Туманність Північна Америка ще дуже погано вивчена. Зокрема, дослідники не впевнені, на якій відстані від Сонячної системи вона розташована. Досі вважали, що воно становить близько 1,8 тисячі світлових років. Проте Spitzer виявив зірки, що належать до цієї туманності, які розташовані ближче.

Зовсім недавно астрономи опублікували ще одне примітне фото, отримане з використанням телескопа Spitzer. Вчені зафіксували кільце із зірок, "прикрашене" безліччю чорних дір.

За матеріалами: Лента.ru

Зараз ви читаєте новину «Астрономи побачили туманність Північна Америка (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути