Ексклюзиви
пʼятниця, 11 лютого 2011 17:02

Астрономи побачили зоряне кільце, "прикрашене" чорними дірками (ФОТО)

Астрономи сфотографували в космосі величезне зоряне кільце, "прикрашене" безліччю чорних дір. Зображений на знімках об'єкт відомий під назвою Arp 147. Він розташований в сузір'ї Кита і віддалений від Землі на 430 мільйонів світлових років.

Об'єкт є результатом зіткнення двох галактик - спіральної та еліптичної. У результаті зустрічі утворилося кільце з гігантських молодих зірок, які показані на зображенні синім кольором. Чим більша зірка, тим швидше вона спалює своє "паливо" і перетворюється на наднову або колапсує в чорну діру.

Чорні діри - це настільки масивні об'єкти, що вони "не відпускають" від себе навіть випромінювання. Вчені судять про їхнє існування за потужними потоками рентгенівського і гамма-випромінювання, які випускає падаюча на дірку матерія, що розігріває. Характерні джерела високоенергетичного випромінювання "розкидані" по всьому колу зоряного кільця об'єкта Arp 147.

Представлене астрономами зображення складено з декількох знімків - за фото у видимій частині спектру "відповідав" телескоп "Хаббл". Знімки в інфрачервоному діапазоні були зроблені телескопом Spitzer, а в ультрафіолетовому - орбітальною обсерваторією Galaxy Evolution Explorer.

За матеріалами: Лента.ru

Зараз ви читаєте новину «Астрономи побачили зоряне кільце, "прикрашене" чорними дірками (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути