Ексклюзиви
середа, 16 січня 2013 09:48

Янукович хоче спростити процедуру всиновлення дітей іноземцями

Янукович хоче спростити процедуру всиновлення дітей іноземцями
Фото: malls72.ru

Президент Віктор Янукович пропонує змінити правила усиновлення українських дітей іноземцями. Він вніс у Верховну Раду законопроект про ратифікацію Україною Конвенції про захист дітей та співпрацю з питань міжнародного усиновлення. У разі схвалення документа буде чітко регламентовано процедуру всиновлення та відстеження долі дитини за кордоном. Противники ратифікації заявляють, що конвенція дозволить безперешкодно займатися торгівлею дітьми-сиротами, пише "Коммерсантъ-Украина".

Учора на сайті Верховної Ради був розміщений текст законопроекту про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співпрацю з питань міжнародного усиновлення, внесеного главою держави. Конвенцію, учасниками якої на тепер є 89 держав, ухвалено 29 травня 1993 року в Гаазі. Вона визначає вимоги до міждержавного усиновлення, повноваження центральних органів влади та акредитованих організацій у цій сфері, а також покладає на державу, яка приймає дитину, зобов'язання всебічно охороняти її права і надавати за запитом країни, де народилася дитина, всю інформацію про її долю.

У разі ратифікації конвенції буде внесено зміни в чинне законодавство - їх Віктор Янукович запропонував окремим законопроектом - зокрема, до Сімейного кодексу. Пропонується визначити перелік організацій, які можуть займатися питаннями усиновлення та передачі дітей під опіку іноземців. Це тільки установи влади - органи опіки, служби у справах дітей, Мінсоцполітики або консульські представництва України за кордоном.

Збирати документи і представляти інтереси іноземних усиновлювачів без додаткової плати зможуть організації з держав-учасниць конвенції, а також з країн, з якими раніше були підписані договори про міждержавне усиновлення. Порядок видачі дозволів на таку діяльність іноземним агентствам повинен розробити Кабінет міністрів.

За словами уповноваженого президента з прав дитини Юрія Павленка, законопроекти про приєднання до конвенції неодноразово подавалися, проте щоразу відхилялися Радою.

"Противники ратифікації заявляли, що це нібито легалізує діяльність іноземних агентств, які беруть гроші за всиновлення. Але вони і так у нас працюють! При цьому вони стверджують, що надають послуги юриста або перекладача, а довести незаконність їхньої діяльності дуже важко".

Павленко зазначає, що за останні шість років українці стали активніше всиновлювати дітей. Наприклад, у 2006 році громадяни інших країн усиновили майже 2500 дітей, а українці - лише близько 1000. У 2012 році ситуація кардинально змінилася - українцями усиновлено 2016 дітей, а іноземцями - близько 800. Слід зазначити, що найбільше українських дітей всиновлюють громадяни США, Італії, Іспанії, Франції та Ізраїлю.

Ініціативу президента підтримують не всі. Колишній омбудсмен Ніна Карпачова наполягає, що ратифікація конвенції "відкриє повні шлюзи для торгівлі українськими дітьми". При цьому пані Карпачова зазначила, що цей законопроект невипадково з'явився в Україні після заборони усиновлення дітей в Росії.

"Як тільки одна з країн перекриває кисень, відразу ж посилюється тиск на політичний істеблішмент інших країн. Посередницькі структури отримують за це гроші, і це є завуальованою торгівлею дітьми-сиротами", - заявила екс-омбудсмен.

 

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче спростити процедуру всиновлення дітей іноземцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути