четвер, 14 квітня 2011 12:40

Янукович хоче скасувати техогляд автомобілів

Янукович хоче скасувати техогляд автомобілів

Президент України Віктор Янукович пропонує скасувати обов'язковий техогляд автомобілів, повідомила радник президента, представник глава держави в КС Олена Лукаш.

Представляючи законопроект президента "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з ліквідації надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень" у четвер на прес-конференції, вона сказала: "Сьогодні президентом Віктором Януковичем буде внесений до Верховної Ради України цей проект закону ... основною і головною новацією цього законопроекту є скасування в Україні проходження державного технічного огляду та скасування талона про проходження державного техогляду".

Лукаш зазначила, що законопроект буде внесений як невідкладний. Вона підкреслила, що з розглядом даного документа в парламенті "не буде проблем", і він вступить в силу після ухвалення "через кілька місяців", як тільки ДАІ буде готова до нововведення.

Разом з тим, радник президента додала, що звільнення від обов'язкового технічного контролю не буде стосуватися тих транспортних засобів, які використовуються для автомобільних перевезень людей, вантажів, зокрема, небезпечних вантажів. Для таких категорій автомобілів у документі пропонується визначити періодичність проходження техогляду в залежності вантажопідйомності і причепів до них.

Законопроектом передбачено, що функції технічного контролю відійдуть до суб'єктів господарювання, не тільки СТО, які зможуть надати документи про наявність відповідного технічного обладнання для здійснення технічного контролю транспортних засобів.

За словами Лукаш, таких суб'єктів в Україні 1 тис. 125, і вони повинні будуть отримувати дозволи в ДАІ автоматично.

Вона додала, що такий порядок дозволить ліквідувати корупційну схему при отриманні відповідних дозволів.

Крім того, водії повинні будуть мати лише три документи для керування транспортним засобом - водійське посвідчення, реєстраційний документ на машину і страховий поліс.

У законопроекті також встановлюються причини, з яких співробітник ДАІ може зупинити автомобіль для перевірки. Таке право "даішники" будуть мати у разі складання протоколу про порушення правил дорожньо-транспортного руху або оформлення матеріалів ДТП.

Зміни до закону також передбачають скасування адміністративної відповідальності водіїв за непередачі для перевірки документів на право керування транспортними засобами. Такі документи просто буде достатньо пред'явити для перевірки, "передавати їх вже не треба буде", уточнила Лукаш.

Крім того, пропонується скасування відповідальності за керування водіями автомобіля без талона на проходження техогляду, оскільки талон скасовується.

Разом з тим, законопроектом пропонується встановити адміністративну відповідальність за несвоєчасне проходження технічного контролю автомобілями, які підлягають обов'язковому проходженню цієї процедури. "Її пропонується встановити на рівні штрафів від 340-425 грн", - повідомила Лукаш. Адмінвідповідальність також буде встановлена за видачу документа про технічний стан автомобіля без проведення відповідної перевірки - штраф від 1700 грн до 2040 грн.

Вона також сказала, що пропонується ввести адміністративну відповідальність за складання договорів обов'язкового страхування власників автомобілів, що підлягають обов'язковому техконтролю та видачу спеціального знака державного зразка без відповідного документа про технічну справність автомобіля. Сума штрафу при цьому буде аналогічна попередньої.

В Україні зареєстровано 9 млн. 500 тис. транспортних засобів, з них понад 6 млн. щорічно проходять техогляд.

Нагадаємо, що Верховна Рада України (ВР) у ході вечірнього засідання 17 березня прийняла в другому читанні і в цілому проект закону про скасування талона до посвідчення водія та вдосконалення регулювання у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Закон Про внесення змін до деяких законів України щодо скасування талона до посвідчення водія та вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху набуває чинності сьогодні, 14 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче скасувати техогляд автомобілів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути