понеділок, 01 серпня 2022 08:20

Аномальна спека: синоптики дали прогноз на останній місяць літа

Аномальна спека: синоптики дали прогноз на останній місяць літа
В Україні очікується аномальна спека в серпні. Фото: pexels.com

В Україні у серпні середня місячна температура очікується близько +20...25°С, в Карпатах +17...19°С. Це на 1,5–2°С вище за норму.

Синоптики прогнозують, що місячна кількість опадів очікується 32–72 мм, в Карпатах 86–110 мм, що в межах (80–100%) норми. Про це пише Укргідрометцентр.

Згідно з даними багаторічних спостережень, середня місячна температура серпня становить +18–22°С, у південних, південно-східних областях та в Криму місцями +23–24,8°С, у гірських районах +16–19°С, на високогірʼї Карпат +13°С.

Абсолютний максимум температури серпня становить +35,7–39,8°С, у південних, східних, більшості центральних, Тернопільській та Чернігівській областях місцями +40–42°С, в гірських районах +30,2–35,6°С, а на високогірʼї Карпат +26,9–27,8°С.

Абсолютний мінімум температури – 0...+7°С, на півдні Одеської, Херсонської областей та Криму місцями +8–13°С, в Карпатах, північних, Волинській, Харківській, Луганській та Запорізькій областях місцями -0,1–2,3°С.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні частину України накриє негода: де саме очікують опади

"Заморозки на поверхні ґрунту відмітили наприкінці місяця в Україні, крім південної частини та більшості центральних областей", – зазначають синоптики.

Середня місячна кількість опадів становить 30–69 мм, в Херсонській області та західних районах Криму місцями 24–28 мм, на Прикарпатті, Закарпатті та горах Криму 70–97 мм, в гірських районах Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей місцями 104–120 мм.

Протягом останніх десятиріч в Україні відзначається тенденція до суттєвого підвищення максимальної температури повітря влітку. Зростання дефіциту опадів, збільшення тривалості бездощового періоду та зростання інтенсивності конвективних явищ погоди – гроз, злив, граду, шквалів. Зростає і кількість спекотних днів, тропічних ночей, тривалість спекотного періоду.

Зараз ви читаєте новину «Аномальна спека: синоптики дали прогноз на останній місяць літа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути