Ексклюзиви
четвер, 09 червня 2022 13:54

Аномальний червень: кліматологиня засмутила прогнозом на літо

Аномальний червень: кліматологиня засмутила прогнозом на літо
Протягом останніх десятиріч в Україні відмічається тенденція до суттєвого підвищення максимальної температури повітря. Фото: pixabay.com

Цього літа в Україні очікуються аномально високі температури.

Особливо спекотно буде у західних областях, повідомила завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

"На погоду влітку у північній півкулі, Європі та Україні суттєво впливатимуть процеси, що відбуваються в екваторіальних широтах Тихого океану, зокрема Ла-Ніньйо. Його вплив сприятиме спекотній і сухій погоді в країні. За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень Сполучених Штатів Америки, очікується що найбільш аномальна температура може бути у західних регіонах. Можливий також дефіцит опадів, що відмічається уже зараз. Це сприятиме зростанню пожежної небезпеки", - попередила вона.

Протягом останніх десятиріч в Україні відзначається тенденція до суттєвого підвищення максимальної температури повітря влітку. Зростання дефіциту опадів, збільшення тривалості бездощового періоду та зростання інтенсивності конвективних явищ погоди - гроз, злив, граду, шквалів. Зростає і кількість спекотних днів, тропічних ночей, тривалість спекотного періоду.

Червень може стати на 1-2 градуси теплішим, порівняно з середніми багаторічними даними за останні 30 років. Водночас температура повітря, яка відмічатиметься протягом місяця, ймовірно відповідатиме типовому липню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Частину країни охоплять грози: де завтра пройдуть дощі

"Слід зазначити, що саме в липні в Україні спостерігається найвища температура повітря. Проте, цьогоріч, такі ж температури ймовірно будуть характерними і для червня", - вважає Балабух.

У червні також можливий і найбільший дефіцит опадів, особливо у західних та східних областях країни.

"У липні аномально високі температури на заході збережуться. У серпні очікується, що температура повітря може відповідати кліматичній нормі, характерній для цього місяця", - додала експертка.

9 червня в Україні місцями погіршиться погода. У південних та західних регіонах очікуються невеликі дощі з грозами. На решті територій буде сухо та спекотно.

Сьогодні в Україні очікується невелика хмарність. На крайньому півдні країни, вдень і місцями на Закарпатті пройде короткочасний дощ. Вітер східний та південно-східний, 5-10 м/с.

Зараз ви читаєте новину «Аномальний червень: кліматологиня засмутила прогнозом на літо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути