пʼятниця, 30 березня 2012 19:16

Спецтема: Скандальна забудова Андріїівского узвозу

Андріївський узвіз продовжують перекопувати вздовж і впоперек
16

На Андріївському узвозі зняли всю бруківку
Фото: ФОТО: Ольга КАМЕНЄВА
На Андріївському узвозі зняли всю бруківку
На Андріївському узвозі зняли всю бруківку
На Андріївському узвозі зняли всю бруківку
На Андріївському узвозі зняли всю бруківку

Андріївський узвіз у Києві руйнується через заміну бруківки та комунікацій, яка триває з минулої осені.

Київська влада називає ці роботи реконструкцією до Євро-2012 та Дня міста. А громадськість та експерти бачать у цьому підготовку до продажу та забудови узвозу сучасними будівлями.

На Андріївському узвозі зняли всю бруківку, на її місці – ями, глибиною по кілька метрів, заповнені водою, через які перекинуті нашвидкуруч збиті з дощок місточки для перехожих. КМДА заявляє, що єдина мета будівельних робіт, які розпочалися минулої осені, – реставрувати бруківку узвозу та фасади його будинків до Дня міста, 25 травня, і до початку чемпіонату Європи з футболу.

"Погодні умови дають можливість працювати бригадам у дві-три зміни без вихідних. У нас задіяна вся необхідна техніка та спеціалісти. Усі плани і графіки ми справно виконуємо", – розповів заступник голови КМДА Михайло Кучук. За його словами, у реконструкції задіяні 200 професійних будівельників та 10 одиниць техніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андріївський узвіз пообіцяли відкрити до Дня Києва

Володимир Рибін, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України, наголошує, що розкопування центру вулиці в зимовий період погіршило водний режим, замулило дренажну штольню під вулицею. Фундаменти старих будинків, здебільшого неглибокі, почали руйнуватися. В останні дні, коли будівельні роботи на узвозі тривали цілодобово, пішли тріщини по стінах старовинних будинків, зокрема – і по будівлі театру "Колесо", яка є пам'яткою архітектури.

"Ми не можемо працювати в нормальному режимі. Глядачам дуже складно іти до нас через грязюку переритої вулиці. Будівля почала тріскатися. Ми маємо акт Спілки архітекторів України, які дослідили стан всіх будинків Андріївського узвозу і порекомендували негайно припинити всі роботи", – зазначає директор театру Ірина Кліщівська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київські художники ночують у своїх майстернях, аби їх не викинули на вулицю

?Головна мета будівельних робіт на Андріївському узвозі – не реконструкція старовини, а підготовка комунікацій для нових будівельних об'єктів, переконаний керівник громадської ради Андріївського узвозу, директор розташованої на ньому галереї "Совіарт" Віктор Хаматов.

"Що буде на Андріївському узвозі до 2020 року – нарешті ми отримали документи КМДА. Відведені ділянки на 11 готелів із підземними паркінгами, торговельно-розважальні комплекси, і ще на один житловий будинок з рестораном, – розповідає активіст про відомості, які він отримав. – Це місце вже не належить українцям. Власники існуючих і майбутніх будівель, здебільшого, ховаються за офшорними компаніями. Власність на Андріївському узвозі – непрозора".

Зараз ви читаєте новину «Андріївський узвіз продовжують перекопувати вздовж і впоперек». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути