вівторок, 04 жовтня 2011 00:30

Андріївський узвіз реконструюватимуть до травня

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У п’ятницю 30 вересня жінка йде Андріївським узвозом у Києві. Його обгородили парканом, на дорозі знімають бруківку
У п’ятницю 30 вересня жінка йде Андріївським узвозом у Києві. Його обгородили парканом, на дорозі знімають бруківку

Тиждень триває реконструкція історичної вулиці Києва — Андріївського узвозу. Там замінюють та укріплюють бруківку, міняють каналізацію, ремонтують фасади будівель. Роботи триватимуть до кінця травня наступного року.

— Если реконструкция, то хорошо, а если передел собственности, то ужасно, — 52-річна Тамара Кононенко чіпляє до будівельного паркана біля будинку №22а рушника, на який почепила сувенірні значки. — Был у нас Пряничный домик, кафе на первом этаже. Фильм какой-то россияне снимали, кресла старинные из музея притащили, витражи. В шесть утра приехали какие-то, поставили гирю и дом снесли. Сказали, что будет торговый центр. Три года развалины так и стоят. Главное, чтобы нас не выгнали.

Узвіз сполучає давній район ремісників і річковиків — Поділ із центральною частиною міста. Будівельним парканом обгородили майже всю вулицю, крім пішохідної частини. За ним видно екскаватори, купи  бруківки. Посередині яма з водою.

— То дощ налив, вода потім піде, — пояснює будівельник.

— Попов казав, що лавки розставить, облагородить усе, туалети побудує. Поки що в кафе просимось, — розповідає тутешня.

Бруківку на Андріївському ремонтували щомісяця, каже жінка, що працює в будинку №5. Каміння псували авто.

— Так паркуються на тротуарі, що камінці виламуються. Приїхав, вигрузив свої столи, а потім  ноги на кермо закинув і спить увесь день у нас під вікнами, — говорить. Називатись відмовляється. Боїться, що виженуть із роботи.

Працівниця додає, що каналізацію давно треба було відремонтувати, бо через неї страждають підземні сховища з давніми рідкісними книжками історико-культурного заповідника "Старий Київ". Зараз там волого.

— Під узвозом водні потоки є, які підпитують Дніпро. Вони в труби заховані. Наверху миють старі кладовища та покійників, похованих у Лаврі. От унизу одна з таких річок у фонтані Самсона з рота лева тече. А люди цю воду набирають у церквах на Подолі, бо цілюща ж. Потім дивуються, що хворіють. Вода з крану корисніша, ніж ця, яка тут біжить.

Через ями перескакує 31-річний Олександр Грищук із Броварів, що біля Києва. Каже, буває на узвозі двічі на рік:

— Якщо залишать історичний вид, відновлять дух Андріївського, то вітаю. А от до продавців у мене претензії є. Що це вони продають? Матрьошки та непотріб усілякий. У Львові ж суто українську старовину можна знайти.

Зараз ви читаєте новину «Андріївський узвіз реконструюватимуть до травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути