понеділок, 09 лютого 2009 15:53

Аналітики обчислили, хто винен у фінансовій кризі

Аналітики обчислили, хто винен у фінансовій кризі
У медицині є таке поняття, як "нульовий пацієнт" - той, з кого починається епідемія, причому сам він часто виступає лише рознощиком та не страждає від симптомів захворювання. Найвідомішим прикладом є "Тифозна Мері" - жінка-кухар, через яку в 1901-1906 роках в Нью-Йорку розповсюдився тиф.

Журнал Time відшукав такого "нульового пацієнта", який зробив перший крок в довгій низці подій, що передувала нинішньому краху світової економіки.

"Нульовий пацієнт" придбав в кредит на $250 тисяч будинок

За версією аналітика Дугласа Макінтайра, який використав для розрахунків фінансові моделі, "нульовий пацієнт" нинішньої рецесії придбав в 2003 році будинок в місті Стоктон, штат Каліфорнія. Для цього він отримав іпотечний кредит у розмірі 250 тисяч доларів без попередніх виплат. Через 39 місяців він втратив роботу і в 2006 році оголосив себе банкротом. В архівах компанії Countrywide, що видала йому кредит напевно зберігається й ім"я, й адреса, й номер телефону цієї людини.

В день цього першого несподіваного неплатежу вартість будинків по сусідству знизилася трохи. Але потім наступна людина з цього ж іпотечного пулу відмовилася виплачувати кредит, за ним інші - і так далі, поки незабаром не утворилася лавина неплатежів, що обвалила ринок американської нерухомості, а потім і всю світову економіку.

Причина масових відмов платити по іпотеці обумовлена самою іпотечною схемою, розробленою на початку 2000-х років фінансистами з Уолл-стріт та орієнтованою на позичальників з неблагополучною кредитною історією. Ці іпотечні кредити "для бідних" отримали назву "субстандартних", їхня масова видача розпочалася в 2003 році. Іноді для отримання подібної позики не вимагалося ані попередніх платежів, ані надання відомостей про доходи.

Перші три роки виплати по кредиту були пільговими, а коли в 2006-2007 роках загальне підняття виплат, згідно схемі, співпало зі збільшення безробіття в США, почалася "лавина" банкрутств та виселень з будинків. Проблема також полягала в тому, що під заставу цих кредитів були створені вторинні цінні папери, деривати, що отримали у рейтингових агентств позитивну оцінку ААА. Тому масове банкрутство неблагополучних позичальників в 2007 році призвело до падіння цих цінних паперів в ціні та початку кредитної кризи.


Довідка від Gazeta.ua:

Похідний фінансовий інструмент (дериватив) - фінансовий інструмент. Він має наступні характеристики:

1. його вартість міняється вслід за зміною відсоткової ставки, ціни товару або цінного паперу, обмінного курсу, індексу цін або ставок, кредитного рейтингу або кредитного індексу, іншої змінної (іноді званою "базисною");

2. для його придбання необхідні невеликі первинні інвестиції в порівнянні з іншими інструментами, ціни на яких аналогічним чином реагують на зміни ринкової кон"юнктури;

3. розрахунки по ньому здійснюються в майбутньому.

По суті дериватив є угодою між двома сторонами, за якою вони переймають на себе зобов"язання або право передати певний актив або суму грошей у встановлений термін або до його настання за узгодженою ціною.

За матеріалами Inopressa.ru, Topnews

Зараз ви читаєте новину «Аналітики обчислили, хто винен у фінансовій кризі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути