неділя, 22 січня 2023 07:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW пояснили особливе значення Бахмута для ЗСУ

Аналітики ISW пояснили особливе значення Бахмута для ЗСУ
ЗСУ несуть великі втрати під час оборони Бахмута. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Україна зазнає значних втрат у зв'язку з обороною Бахмута у Донецькій області, що триває кілька місяців.

Однак, хоча саме по собі місто не має ані оперативного, ані стратегічного значення, його оборона є стратегічно обґрунтованою операцією, констатують аналітики Американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Українська оборона Бахмута, ймовірно, є стратегічно обґрунтованою операцією, незважаючи на її витрати для України. Якби російські війська взяли його відносно швидко і малою кров'ю, вони могли б сподіватися на розширення операцій таким чином, що Україна могла б з поспіхом побудувати оборонні позиції на менш сприятливій місцевості", – зазначають в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал США оцінив, чи зможуть росіяни прорвати українську оборону на Донбасі

Раніше Сили оборони України використовували схожу тактику поступового виснаження російських військ у Лисичанську. Там також, як і в Бахмуті, російські війська змушені були домагатися незначних тактичних успіхів ціною великих втрат особового складу і техніки. У результаті відбувся контрольований відхід українців з цього району. Проте захоплення Лисичанська та адміністративного кордону Луганської області швидко виявилося для російських військ в оперативному відношенні незначним, а наступальні операції виснажених військ застопорилися влітку-восени 2022 року.

"Українська оборона Бахмута, ймовірно, сприятиме аналогічному результату. Російські сили перекидають в цей район сили і техніку з травня 2022 року і ще не домоглися будь-яких значних успіхів. Українські сили фактично стримують російські війська, техніку і загальний оперативний центр в Бахмуті, тим самим перешкоджаючи здатності Росії продовжувати наступ в інших місцях", – наголошують аналітики.

Німецька Федеральна служба розвідки (BND) стурбована високими втратами української армії в боях за Бахмут. Даними про українські втрати поділилася на секретному засіданні в Бундестазі. Кажуть, українська армія щодня втрачає тризначну кількість солдатів у боях з російськими окупантами. Але падіння Бахмута, згідно з аналізом, мало б наслідки для всієї лінії української оборони.

Росія ж зараз кидає солдатів, як гарматне м'ясо, оскільки втрати там не відіграють для неї жодної ролі.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW пояснили особливе значення Бахмута для ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути