Ексклюзиви
середа, 25 листопада 2020 16:34

Амністія, вибори та демілітаризація: ветеран розповів, чи реальний план Кравчука

Амністія, вибори та демілітаризація: ветеран розповів, чи реальний план Кравчука
Ігор Лапін: На окупованій території стоїть 471 танк, більш як 900 одиниць важкої броньованої техніки, декілька сотень артилерійських установок залпового вогню, за даними розвідки й ОБСЄ. Фото: Reuters

"План спільних кроків" Кравчука неможливо виконати. Єдиний позитивний момент – безпековий фактор іде перед політичним. Спочатку демілітаризація, потім вибори.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів юрист, ветеран російсько-української війни Ігор Лапін.

"На окупованій території стоїть 471 танк, більш як 900 одиниць важкої броньованої техніки, декілька сотень артилерійських установок залпового вогню, за даними розвідки й ОБСЄ. Сумніваюся, що росіяни виведуть свою техніку та війська. Але, якщо сьогодні почати все це вантажити, до Нового року не встигнуть. Вибори має схвалити Верховна Рада не пізніше січня.

Ще план передбачає амністію, для якої потрібна довга процедура. Повинно бути неупереджене розслідування щодо кожного злочинця. Мають оголосити підозру, подати справу до суду. Той – винести вирок за місцем перебування, на Донбасі. Лише потому злочинець може бути амністований. Це триватиме роками. Амністія стосується осіб, які скоїли злочини невеликої або середньої тяжкості – до 5 років позбавлення волі. На тяжкі та особливо тяжкі всепрощення не поширюється. Усім бойовикам на Донбасі мають інкримінувати участь у терористичній організації. Ця стаття не підпадає під амністію", - пояснює експерт.

Він був автором законопроєкту про колабораціонізм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Генштабі сказали, скільки російських військових топчуться по окупованому Донбасу

"Передбачав відповідальність за роботу в так званих законодавчих і виконавчих органах ЛДНР. Людина, яка працює у МГБ (з російської – Министерство государственной безопасности. – Gazeta.ua) "республіки" має отримати від 10 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Якби закон прийняли, місцеві на Донбасі не узаконювали б своєю присутністю цих квазіутворень. Працюючи на них, вони формально не порушують закону", - додав Ігор Лапін.

Повне інтерв'ю з Ігорем Лапіним читайте у журналі "Країна" від 26 листопада.

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі в Мінську Леонід Кравчук запропонував "План спільних кроків". Передбачає демілітаризацію ОРДЛО, проведення там виборів до 31 березня 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Амністія, вибори та демілітаризація: ветеран розповів, чи реальний план Кравчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути