Ексклюзиви
четвер, 26 лютого 2009 18:29

Американські ЗМІ про Кремль: Одними пряниками ведмедя не нагодуєш

Американські ЗМІ про Кремль: Одними пряниками ведмедя не нагодуєш
Росія продовжує докладати зусилля до розширення сфери свого впливу, навіть не дивлячись на фінансову кризу. Вона вже досягла значних успіхів на євразійському просторі, і на цьому фоні в рамках нещодавньої конференції з безпеки в Мюнхені віце-президент США Джозеф Байден заявив, що Вашингтон готовий розпочати відносини з Росією "з чистого листа". Проте американські політологи застерігають від подібних поспішних рішень: одними пряниками у відносинах з Кремлем не обійдешся, Москві не можна давати можливість скористатися вже наявними досягненнями.

Фундамент нинішньої російської політики, що активно проводиться президентом Дмитром Медведєвим та прем"єром Володимиром Путіним, був закладений ще років 20 тому Євгенієм Прімаковим, який за президента Єльцина очолював Службу зовнішньої розвідки РФ. Саме у роки його керівництва СЗР випустила доповідь з доктриною розповсюдження російського панування на ближнє зарубіжжя, пише на сторінках The International Herald Tribune Аріель Коен, старший науковий співробітник Фонду "Спадщина" - стратегічного дослідницького інституту США в сфері міжнародної політики.

Пізніше саме Прімаков пропагував ідею багатополярного світу, в якому противагу американському впливу склали б Росія, Китай, Індія та інші країни. Сьогоднішні сподівання Медведєва та Путина - не тільки в Європі, але і у всьому світі - багато в чому виникають саме з цих постулатів, вважає автор.

Зокрема, очолювана Росією Організація Договору про колективну безпеку нещодавно оголосила про створення Сил швидкого реагування. З їхньою допомогою "авторитарні режими" мають намір не стільки боротися із зовнішнім ворогом, скільки пригнічувати народні хвилювання і "оксамитові революції", упевнений Коен.

Російські військові бази, що розгортаються на території Абхазії будуть, на його думку, використовуватися для тиску на країни Закавказзя. У один ряд з цими нововведеннями Коен ставить ініціативи Росії з організації спільної з Білоруссю системи ППО та формування колективного стабілізаційного фонду для країн СНД.

Демарш президента Киргизії Курманбека Бакієва, який на початку лютого заявив про намір закрити базу американських ВПС в Манасі, повинен був стати для США "тривожним дзвінком", вважає експерт. Проте в адміністрації Обами, на його думку, або не хочуть "дратувати ведмедя", або просто не додають інспірованим Росією вимогам Бакієва належного значення. Ця ситуація укупі з пропозицією організувати доставку американських вантажів до Афганістану через територію Росії примушує Коена припустити, що Москва навмисно створює США проблеми, щоб потім запропонувати їхнє рішення - за певну винагороду.

Можливий і ще більш песимістичний сценарій - якщо Росія домогається поразки США в Афганістані, маючи намір узяти реванш за власне фіаско в 1980-х роках, ослабити значення НАТО і проголосити кінець американського панування, пише політолог.

Проте в Москві помиляються, вважаючи, що спільно з Китаєм та Іраном зможуть "по шматочках" зібрати Афганістан і захистити Центральну Азію та Кавказький регіон від впливу талібів, відзначає Коен. У Кремлі забувають, що саме радикальні ісламісти - не Америка - є загрозою для південних російських територій.

Він робить висновок, що, хоча вирішити низку міжнародних проблем за сприяння Росії було б безумовно простіше, адміністрація Обами не повинна дозволити їй скористатися досягненнями в євразійській дипломатії, а значить, натискати кнопку "перезавантаження" відносин поки рано.

За матеріалами InoPressa.ru, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Американські ЗМІ про Кремль: Одними пряниками ведмедя не нагодуєш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути