субота, 19 листопада 2011 16:41

Американські фізики створили найлегший на планеті штучний матеріал

Американські фізики створили найлегший на планеті штучний матеріал

Американські фізики та інженери створили найлегший на планеті штучний матеріал. Він складається з решітки, яка утворена найтоншими металевими трубками. Цей матеріал у 100 разів легший за пінопласт і має надзвичайно високу здатність поглинати енергію.

Він може знайти застосування в конструкції акумуляторних батарей майбутнього, а також у різних амортизаційних пристроях.

"Найважчим виявилося створення мікрорешітки з переплетених порожнистих трубок, що мають товщину стінок в тисячу разів меншу за товщину людської волосини", - сказав провідний автор доктор Тобіас Шедлер.

Отриманий матеріал має густину всього 0,9 міліграма на кубічний сантиметр. Для порівняння, густина кремнієвих аерогелів, які досі вважалися найлегшими в світі матеріалами, становить 1,0 мг/куб.см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські фізики створили "наномотор" з однієї молекули

Металеві мікрорешітки залишають їх позаду, бо вони складаются на 99,99% з повітря. Дослідники вказують, що міцність цього матеріалу пояснюється його впорядкованою структурою.

На відміну від нього, аерогелі і металізована піна мають аморфну структуру. Це означає, що вони мають менші міцність, пружність і здатність поглинати енергію, ніж ті вихідні матеріали, з яких вони утворені.

Інженери вважають, що цей матеріал, який поки не має назви, може також знайти застосування як основа для каталізаторів з великою площею поверхні, електроди для акумуляторних батарей або поглинач ударів, звукових коливань і вібрацій.

Зараз ви читаєте новину «Американські фізики створили найлегший на планеті штучний матеріал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути