пʼятниця, 04 листопада 2011 11:32

Нове чорнило від дотику руки змінює колір на папері

Нове чорнило від дотику руки змінює колір на папері

Японські вчені створили чорнило, що змінює колір під дією електрики. Ініціює цей процес звичайний дотик пальцем або рукою.

Акіра Вакіта і Кохей Цудзі з Університету Кейо запропонували наносити на лицьову поверхню чорнило, що міняє колір, у вигляді рідких кристалів, а на іншу - тонкий електронний компонент. При натисканні пальцем на задану ділянку паперу активується сенсор тиску, який передає електричний імпульс, що нагріває електроди з графітової пасти. Електроди можуть розташовуватись поблизу від точки натискання або на іншій ділянці аркуша - під тією областю, де нанесене чорнило.

Тепло від електродів проникає через папір і змушує молекули чорнила приймати форму спіралей. Їхня структура варіюється в залежності від температури, і в кожному випадку спіралі відбиває світло лише в певних діапазонах спектру. Іншими словами, колір чорнила безпосередньо залежить від рівня нагрівання.

Для демонстрації технології фахівці виготовили картинку з темними метеликами, які стають після натискання кольоровими. В іншому варіанті використовувалось непрозоре чорнило, яке під дією тепла розчинялось - і виникало інше зображення.

Методика, яку, напевно, можна застосовувати в музейних виставках, арт-інсталяціях або навчальних матеріалах, буде представлена ??на конференції з технологій у мистецтві, графіці та анімації SIGGRAPH ASIA 2011, що пройде в середині грудня.

Зараз ви читаєте новину «Нове чорнило від дотику руки змінює колір на папері ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути