четвер, 29 травня 2008 13:51

Американка 60 років прожила в залізній капсулі (ФОТО)

В середу, 28 травня, у віці 61 року померла американка Діана Оделл (DianneOdell), що провела через поліомієліт майже 60 років усередині апарату штучного дихання "залізні легені". Смерть наступила через зупинку апарату, викликану збоєм в мережі електропостачання, повідомляє агентство AP.

Діана Оделл жила недалеко від міста Джексон (Jackson), штат Теннесі, разом з сім"єю. Її зять Вілл Бейер (WillBeyer) розповів, що в останні місяці вона ослабла і у неї не були більше сил боротися. Викликана швидка допомога нічим не змогла допомогти.

Поліомієлітом Діана захворіла в 3 роки. Незабаром, щоб забезпечити її дихання, дівчинку довелося помістити в "залізні легені" (ironlung) - герметичний металевий резервуар завдовжки трохи більше двох метрів і вагою в 340 кілограмів. На волі залишалася тільки голова Діани, над якою було закріплено дзеркало, щоб вона бачила оточення.

Не дивлячись на те, що Діана майже все життя була поміщена в металеву капсулу, вона змогла закінчити школу, а також декілька курсів дистанційного навчання в університеті. Університет імені Фрід Хардмана (Freed-hardemanCollege) привласнив їй почесний обліковий ступінь. Діана також написала книгу для дітей "Менше світла" ("LessLight").

Апарат "залізні легені" використовувався з 1928 року до кінця 1950-х для штучної вентиляції легенів у хворих з паралічем дихання. Усередині герметичного резервуару тиск поперемінно то зменшується, то збільшується . Таким чином, повітря то нагнітається в легені, то видаляється з них.

Через деформацію хребта Діана не змогла перейти до користування сучаснішого, переносного апарату штучного дихання. Користувачем "залізних легенів" вона була довше за всіх пацієнтів, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Американка 60 років прожила в залізній капсулі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути