вівторок, 13 жовтня 2009 08:16

Аль-Каїда на межі банкрутства – доповідь мінфіну США

Аль-Каїда на межі банкрутства – доповідь мінфіну США
Фінансове становище радикального руху Талібан останнім часом помітно зміцнилося, тоді як міжнародна терористична організація Аль-Каїда перебуває на межі банкрутства.

Про це повідомляє AP із посиланням на доповідь високопоставленого представника Мінфіну США Девіда Коена.

У доповіді Коена на конференції, присвяченій боротьбі з відмиванням грошей, говориться, що екстремістське угруповання Талібан вимагає грошей у афганських фермерів, які вирощують опійний мак, а також вимагає плату за надання послуг із "захисту" бізнесу у жителів країни, які займаються законним підприємництвом.

Крім того, таліби отримують значні суми готівкових грошей від приватних жертводавців із країн Перської затоки.

Коен попередив, що частина незаконно отриманих талібами коштів вже стала частиною світової фінансової системи.

Крім того, американці вважають, що фінансову допомогу талібам надають бізнесмени за межами Афганістану. Нарешті, у руху є численні і різноманітні канали для безперешкодного виведення грошей за кордон або їх отримання, які дуже складно перекрити.

Командувач військами ISAF в Афганістані генерал Стенлі Маккрістал раніше заявляв, що саме розгалужені фінансові потоки, якими користується Талібан, заважають коаліційним військам протистояти його злочинній діяльності.

Водночас, за оцінкою Коена, Аль-Каїда перебуває в скрутному фінансовому становищі і стрімко втрачає свій вплив.

Коен нагадав, що в першій половині 2009 року лідери Аль-Каїди чотири рази публічно зверталися до своїх можливих однодумців із проханням про матеріальну допомогу.

"Ми оцінюємо становище Аль-Каїди у фінансовому плані, як найслабше за останні кілька років, в результаті чого ця організація втрачає свій вплив", - сказав представник Мінфіну США.

США ведуть війну в Афганістані вісім років. Навесні 2009 року президент направив до цієї країни 21 тисячу військовослужбовців додатково до вже розгорнутого контингенту в 68 тисяч осіб. За даними американських ЗМІ, контингент США в Афганістані тепер може бути збільшено ще на 30-40 тисяч осіб.

Адміністрація США, яка заявила про намір посилити національний контингент в Афганістані в рамках контртерористичної операції, проводить внутрішні консультації щодо вироблення найбільш ефективної військової стратегії.

Так, 8 жовтня президент США Барак Обама отримав формальний запит від командувача військами ISAF в Афганістані генерала Стенлі Маккрістала на відправку додаткових військ до Афганістану.

За матерiалами: Lenta.ru, РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Аль-Каїда на межі банкрутства – доповідь мінфіну США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути