понеділок, 02 квітня 2018 20:23

"Найактивніша частина народу" - від учасників АТО надійшло 160 бізнес-планів на конкурс

"Найактивніша частина народу" - від учасників АТО надійшло 160 бізнес-планів на конкурс
Учасник курсу презентує свій проект - виготовлення туристичного і военного спорядження. ФОТО: www.facebook.com/TrainingForce

1 квітня в Київській школі економіки колишні учасники АТО презентували свої бізнес-ідеї. Зі 160 заявок від ветеранів організатори відібрали 33. Переможці безкоштовно пройдуть курс для підприємців у школі економіки, де рік навчання коштує $10 тис.

Бійці АТО — найактивніший прошарок суспільства, який готовий змінювати майбутнє і не вважає, що країна їм щось винна, сказав Gazeta.ua консультант курсу, бізнес-тренер Костянтин Савченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 порад для вдалого стартапу

"Треба підтримати людей, які після служби батьківщині не вважають, що їм всі винні, а прагнуть зробити свій внесок. Це найактивніша частина народу - ті один чи півтора відсотки, які змінюють майбутнє. Якщо вони щось собі запланували, їм треба допомогти. Сьогодні презентували цікаві проекти, але якщо тобі в голову прийшла класна ідея, значить вона прийшла у голови багатьох інших. У когось не вийшло її реалізувати через неможливість зробити це в теперішніх умовах, а в когось — бо не знайшли ресурсів чи правильного рішення. Ідея, яка сьогодні видається ідіотською, завтра може бути тим, що треба. Або навпаки: що зіграє сьогодні, завтра може бути нікому не потрібне", - сказав він.

За словами бізнес-консультанта, успіх малого бізнесу залежить від персоналій.

"Ідеї, які сьогодні пропонують ветерани, відповідають двом параметрам. У запропонованому є потреба і учасники мають бажання і бачення, як досягти результату. Наскільки воно буде прибутковим і як вистрелить, залежить від реалізації, старанності, вміння комунікувати, залучати партнерів, і навіть від виразу обличчя охоронця на вході до вашого закладу. Кожну з цих ідей можна просто занепастити на особистісному рівні. Бо малий бізнес дуже залежить від персоналії", - зазначив Савченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ветеран АТО започаткував власну справу

У багатьох людей є відчуття, що відбувається щось дуже суттєве. Те, що впливатиме на країну, говорить викладач Школи економіки Сергій Гвоздьов.

"Ми потроху занурюємося у середовище колишніх бійців АТО. У нас, як у суспільства, мабуть, є якісь стереотипи, очікування чи побоювання, що вони повернулися спустошені і зневірені. Не думаємо про те, що люди звідти повертаються натхненні, сповнені енергією робити щось таке, чого не робили до війни. Вони такі, як були наші дідусі після Другої світової. Війна закінчилася, вони прийшли і зробили крок назад: пішли вчитися до школи чи університету, те, що було перервано війною. Мої професори з прикладної математики були людьми, які воювали. Стали науковцями світового рівня. Мабуть, є якийсь позитивний ефект, коли ти втратив все і зрозумів ціну і сенс мирного життя. Ці люди дуже позитивні, серйозно налаштовані працювати, навчатися. Із задоволенням допомагають одне одному. На Заході суспільство індивідуалістичне: хочу тобі доказати, що я можу краще, ніж ти. Наші думають інакше: мені це цікаво, якщо хочеш — можу тобі допомагати", - каже Сергій Гвоздьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 бійців АТО, які відкрили бізнес після війни

Київська школа економіки отримала 160 заявок від колишніх учасників АТО, розповіла координатор проекту Ольга Нагорюк.

"У нас на сайті з'явилося оголошення, що Київська школа економіки буде навчати ветеранів війни. У соцмережах друзі школи почали поширювати інформацію, охоплювати цільову аудиторію. Ідея виникла у директора школи Тимофія Мілованова, власника піцерії Veterano Леоніда Остальцева і партнера школи, громадського діяча Володимира Кадигроба. Була відкрита зустріч, де наші викладачі презентували свої майбутні курси. Учасники вирішували, потрібно їм це чи ні. Ми шукали людей вже з ідеями, тому що паралельно з навчанням треба втілювати знання на практиці. Теорія без практики забудеться і тоді учасники не будуть старатися. Курс дуже короткий — 2,5 місяці, у нас 7 викладачів. Починаємо навчання з бізнес-плану — це перший модуль, потім йде маркетинг, HR — робота з людьми, фінанси і бюджетування, продажі. На завершення робимо модуль, як правильно презентувати свою ідею потенційним інвесторам і запрошуємо потенційних інвесторів. Цей курс — пілотний, але точно знаємо, що будемо робити ще один влітку або восени. Намагатимемося встигнути зробити три курси до кінця року", - каже вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасник АТО відкрив мистецьку школу для дітей

За словами координатора, додаткові знання і консультації потрібні теж тим людям, чиї проекти вже запрацювали.

"Дехто не вміє працювати з командою: їде у відпустку - команда валиться. В когось вже є постійний прибуток, але він не може розширити свій бізнес. Тих студентів, які знаходяться на стадії розробки проектів, заохочуємо вже починати робити опитування цільової аудиторії, практичні завдання виконувати паралельно з теорією, яку вони вивчають у нас", - зазначила вона.

Ветеран АТО Данило Акуленко з двома побратимами Владиславом Книгіним та Романом Кушнарьовим організував у Харкові кав'ярню "Куля".

Зараз ви читаєте новину «"Найактивніша частина народу" - від учасників АТО надійшло 160 бізнес-планів на конкурс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути