Ексклюзиви
понеділок, 13 січня 2020 15:37

Якщо Зеленський буде підігравати Путіну, почнеться громадянська війна

Якщо Зеленський буде підігравати Путіну, почнеться громадянська війна
Михайло Басараб: Київ має остаточно визнати факт нападу, окупації та анексії. Потім маємо діяти у рамках міжнародного права. Вимагати відшкодування збитків від росіян. Фото: Gazeta.ua

Канцлер Німеччини Ангела Меркель поїхала до російської столиці на переговори з Путіним. Це - поганий знак. Зустріч відбулась на території Путіна. Ця символічна подія свідчить, що Меркель фактично визнала його першість у вирішенні конфліктних питань між РФ та Заходом.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Михайло Басараб.

- Очільниця Німеччини передала Кремлю ініціативу. Проявила слабкість своєї позиції. Варто було зустрічатись або у Німеччині, або хоча б на нейтральній території.

Якщо аналізувати не форму, а зміст перемовин, вони теж були негативними для України. Меркель та Путін обговорювали внутрішньоукраїнські питання без представників нашої держави. Наприклад, зміни до Конституції, внесення туди пункту про особливий статус Донбасу. Ситуація складається не найкращим чином для нас. У тому числі це наслідок політики Володимира Зеленського. Він погоджується на російський порядок денний.

Путін знов каже, що маємо закріпити особливий статус Донбасу у Конституції. Навіщо йому це треба?

- У Росії є чіткий план закінчення війни на Донбасі, яку вони називають внутрішньоукраїнським громадянським конфліктом. Хоча усі чудово розуміють, що Кремль напав на Україну, анексував Крим та окупував Донбас. Путін розмежовує ці два питання. Саме тому на міжнародних переговорах дуже рідко мова йде про Крим. Путін не бажає його обговорювати. А щодо Донбасу хоче нав'язати міжнародній спільності, що там місцеві шахтарі воюють проти українських Збройних сил. Пасивна позиція Заходу дозволила Кремлю це зробити. Поширює думку, що припинення війни на Сході залежить тільки від якихось рішень української влади, а саме запровадження особливого статусу для окупованих регіонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову без України: Макрон і Путін обговорили ситуацію на Донбасі

Чим це загрожує Україні?

- У попередні роки нам вдавалось уникати ухвалення цих руйнівних рішень. Зараз президент Зеленський може їх реалізувати. У такому випадку Росія просто виведе себе за дужки війни на Донбасі. Ми самі власноруч підтвердимо кремлівську брехню про громадянський конфлікт.

Проте впевнений, громадянське суспільство стане на заваді реалізації цього плану. Те, що пропонує Кремль, - неприйнятне для нашої держави, загрожує українському суверенітету. Якщо Володимир Зеленський реально захоче закріпити особливий статус Донбасу у Конституції, може початись справжня громадянська війна. Адже більшість суспільства не погодяться з цим.

Сторони апелюють до Мінських домовленостей, говорячи про припинення війни на Донбасі. Вони безальтернативні?

- Мінські домовленості не є обов'язковими до виконання. Вони - не міжнародний договір, хоча росіяни намагаються подати все так, наче Мінську дійсно немає альтернативи. Проте це - не шлях до миру. Мінські домовленості не допоможуть вирішити конфлікт між Україною та Росією. Суперечать його природі. Фіксують факт так званої громадянської війни.

Що може стати альтернативою Мінським угодам?

- Стратегічна рада "Руху опору капітуляції" запропонувала Українську доктрину безпеки та миру. Там є алгоритм припинення війни, який би відповідав українським національним інтересам та міжнародному праву. Якщо маємо зовнішню агресію РФ, Мінські домовленості не годяться. Київ має остаточно визнати факт нападу, окупації та анексії. Потім маємо діяти у рамках міжнародного права. Вимагати відшкодування збитків від росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін та Ердоган відкрили "Турецький потік" в обхід України

Канцлер Німеччини говорить, що Берлін і далі буде підтримувати "Північний потік-2", не дивлячись на санкції. Чому? Це допоможе добудувати газопровід?

- У газових питаннях Німеччина керується винятково бізнесовим підходом. Розглядає проект "Північний потік-2" як можливість отримати додаткові доходи для німецького бізнесу в енергетичній сфері. Проте цей газогін був з самого початку політичним проектом. Для РФ газ - складова великої політики. "Північний потік-2" послаблює Європу, суперечить енергетичній політиці ЄС. Він розділяє країни НАТО та Європейського союзу на дві групи: тих, хто сприяє будівництву та тих, хто від нього може постраждати. Газогін посилить вплив Кремля на Європу. Це дасть додаткові важелі Путіну впливати на європейську політику. Німеччина намагається не помічати цього очевидного факту.

Наскільки американські санкції можуть затримати будівництво?

- Вони створили проблеми для цього проекту. Міжнародні підрядники під загрозою санкції відмовляються укладати трубу на морське дно. Україна та інші союзники США у Європі мають зробити усе, що побудова "Північного потоку-2" означала величезні втрати для Росії та її партнерів.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель 11 січня приїхала у Москву та зустрілась з російським президентом Володимиром Путіним. Переговори почалися з особистої бесіди і продовжилися за участю делегацій двох країн. Путін та Меркель обговорили ситуацію у Сирії, Ірані та Україні.

Німеччина продовжить роботу, щоб на наступному саміті "нормандської четвірки" досягти більшого прогресу, заявила канцлер Німеччини на прес-конференції після зустрічі.

Путін говорив про "Північний потік-2". Вважає, що Росія добудує його власними силами у першому кварталі 2021 року. Меркель назвала цей проект "у першу чергу економічним і правильним". Наполягала, що його будівництво треба довести до кінця, і Німеччина продовжить підтримувати "Північний потік-2" попри американські санкції.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Зеленський буде підігравати Путіну, почнеться громадянська війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути