неділя, 18 червня 2023 02:20

Якщо проігнорували або перервали медичну комісію ‒ що загрожує військовозобов'язаним

Якщо проігнорували або перервали медичну комісію ‒ що загрожує військовозобов'язаним
Після отримання повісти військовозобов'язаних направляють на медичну комісію. Фото: tsn.ua

В Україні із 24 лютого 2022 року тривають воєнний стан та загальна мобілізація.

Будь-хто з військовозобов'язаних чоловіків може отримати повістку. Після цього потрібно з'явитися у вказаний час та місце для уточнення облікових даних. Потім людину направляють на проходження військово-лікарської комісії. Про те, яка відповідальність настає за непроходження комісії, або її переривання, пише NV.

За неявку за повісткою передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

- Кримінальна відповідальність передбачена статтею 336 Кримінального кодексу України. Вона настає за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

- Адміністративна відповідальність передбачена статтею 210−1 кодексу України про адміністративні правопорушення. Стосується вона порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Передбачає накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб ‒ від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повістки можуть вручати особам з інвалідністю і відстрочкою: пояснення юриста

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою статті 210−1, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період ‒ тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб ‒ від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, можливий розмір штрафу може складати від 3400 до 5100 гривень.

За словами адвоката Богдана Пересади, відповідальність за порушення при проходженні ВЛК настає коли людина перервала проходження ВЛК або взагалі не з'явилася.

"Якщо особа не проходила медичну комісію, то, на мою думку, можлива лише адміністративна відповідальність за неявку за повісткою", ‒ каже юрист.

Коли ж проходження комісії вже було розпочато й перерване з будь-яких причин, не передбачених законом, це може розцінюватись як таке, що підпадає під статтю 336 Кримінального кодексу України. Тоді людину спробують притягнути до кримінальної відповідальності.

"Але, спроба притягнути не означає, що така відповідальність буде. На мою думку, найбільш вірогідною може бути спроба притягнути до адміністративної відповідальності. Разом із цим, остаточно сформованої практики щодо таких випадків на даний момент немає", ‒ каже Пересада.

У таких ситуаціях юристи радять звертатися за консультаціями та правовою допомогою.

Як змінюється робота ВЛК з 1 червня

До речі, із 1 червня 2023 року внесено зміни до роботи військово-лікарських комісій. За інформацією Міноборони, військовозобов'язані тепер можуть проходити ВЛК не у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, а в цивільних лікарнях, де сформовані відповідні медичні комісії.

Після того, як осіб було визнано придатними до служби та мобілізованими вони проходять обстеження у польових лікарів у центрах навчання, куди їх розподілили. Там мають підтвердити чи спростувати поставлені діагнози або їх відсутність.

Повістку можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання.

Як правильно мають вручатися повістки військовозобов'язаним під час воєнного стану в Україні, пояснила начальниця пресслужби Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Марія Левко.

Зараз ви читаєте новину «Якщо проігнорували або перервали медичну комісію ‒ що загрожує військовозобов'язаним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути