Ексклюзиви
субота, 17 червня 2023 01:52

Повістки можуть вручати особам з інвалідністю і відстрочкою: пояснення юриста

Повістки можуть вручати особам з інвалідністю і відстрочкою: пояснення юриста
В Україні продовжується мобілізація. Фото: Кореспондент

В Україні повістки в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки видають навіть тим, у кого є офіційна відстрочка від мобілізації.

Повістки вручають особам, які вже мають відстрочку та особам з інвалідністю, яких заборонено мобілізувати, розповіла юристка ГО "Юридична сотня" Марія Звягінцева в інтерв'ю NV.

"Звичайно, наразі у державі воєнний стан і загальна мобілізація, тому однозначно є шанс бути мобілізованим. ТЦК має право перевіряти облікові дані й направляти на комісію, в тому числі, тих, хто має відстрочку або бронювання", ― підкреслила вона.

Повістки можуть отримувати абсолютно всі чоловіки в Україні, які здалися придатними людям, що роздають повістки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОБІЛІЗАЦІЯ в Україні: які є нюанси у проходженні медкомісії

Такі чоловіки отримують повістку про уточнення даних ― оскільки повістку не можна оскаржити в суді, людина йде в ТЦК у вказаний час та має надати документи, які підтверджують, що вона має відстрочку, бронювання чи є особою з інвалідністю, яку заборонено мобілізувати примусово.

ТЦК має право перевіряти облікові дані й направляти осіб на проходження медкомісії, в тому числі, тих, хто має відстрочку або бронювання.

"Якщо вони отримали повістку, мають прийти в ТЦК з документами, які підтверджують інвалідність, та звірити військово-облікові дані. Призвати таких людей на службу можуть лише за їхньою згодою і за місцем проживання", – підкреслила Звягінцева.

Загальна мобілізація та воєнний стан тривають в Україні з 24 лютого 2022 року, продовжені до 18 серпня 2023 року. Військовозобов'язаними вважаються всі чоловіки від 18 до 60 років – вони можуть бути мобілізовані повісткою з територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Зараз ви читаєте новину «Повістки можуть вручати особам з інвалідністю і відстрочкою: пояснення юриста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути