Ексклюзиви
вівторок, 27 листопада 2018 20:23

Якщо применшувати церковне питання, може початись Третя світова - історик

Якщо применшувати церковне питання, може початись Третя світова - історик
Ростислав Мартинюк: Треба закінчити прикру ситуацію, коли одна з найбільших православних церков доводить, що вона не верблюд. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Українському суспільству не варто применшувати церковне питання.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав історик Ростислав Мартинюк.

"Треба закінчити прикру ситуацію, коли одна з найбільших православних церков доводить, що вона не верблюд.
Москва недарма у XVI столітті боролася за церковну незалежність. Вона знала, що це на століття вперед. Але її автокефалія пішла у зло і стала агресивною.
Україна має можливість закінчити процес, який почався ще після Берестейської унії 1596 року. Ліквідували православну ієрархію в України. А у 1620-му завдяки гетьману Сагайдачному єрусалимський патріарх приїхав до Києва і таємно відновив її. Тоді у Речі Посполитій католики і православні були в одній державі. Поляків напружувало, що православні поклоняються підлеглому османського імператора - Константинопольському патріарху. Вирішили провести унію. Зберегти обряди, але підпорядкувати церкву Риму. У той момент Константинополь мав створити прецедент автокефальної церкви Речі Посполитої. Якби тоді це сталося, не було б повстання Богдана Хмельницького. І весь корабель європейської історії поплив би в іншому напрямку. Але Константинополь був паралізований османським впливом", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прапор Голодомору повісив над Рейстагом - Мартинюк про героїзм Береста

Якщо комусь вдасться зупинити українську автокефалію, це може закінчитися проблемами для всієї Європи, вважає Ростислав Мартинюк.

"Ще студентом у Британській бібліотеці я читав книгу "Найбільші битви 17 століття". Думав, що мова йде про якусь Тридцятилітню війну. Але найбільша битва XVII століття - це Берестецька (наймасштабніший бій Хмельниччини. Відбувся 1651 року біля містечка Берестечко між Військом Запорозьким і союзним йому кримськотатарським військом з одного боку та армією Речі Посполитої з іншого. – Gazeta.ua). 300 тисяч учасників, півтора мільйони коней та 20 діб військових дій. Для порівняння битва з Наполеоном при Бородіно продовжувалась лише дві доби. Це показує важливість церковного питання. Якщо його применшувати, може бути Третя світова", - додає історик.

Повне інтерв'ю з Ростиславом Мартинюком читайте у журналі "Країна" від 29 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Якщо применшувати церковне питання, може початись Третя світова - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути