четвер, 15 вересня 2022 09:35

Як зарахувати військову службу до пенсійного стажу: роз'яснення експертів

Як зарахувати військову службу до пенсійного стажу: роз'яснення експертів
Час перебування українців на військовій службі зараховується до їхнього стажу. Фото: Генштаб ЗСУ

Через повномасштабне російське вторгнення в Україну діє загальна мобілізація. Тому питання, як зарахувати військову службу до пенсійного стажу, зараз актуальне.

Відповідно до закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей" час перебування українців на військовій службі зараховується до їхнього страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Це роз'яснили на "Юридичному порталі України".

Для підтвердження військової служби, а також служби цивільної оборони, Державної служби спеціального зв'язку й захисту інформації України, органів держбезпеки, розвідувальних органів приймаються:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підтвердити стаж без трудової книжки: роз'яснення експертів

– військові квитки;

– довідки архівних та військово-лікарських установ;

– довідки військових комісаріатів, військових частин та установ системи Міноборони, МВС, МНС, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони, Держспецзв'язку, Держприкордонслужби, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, податкової та пенітенціарної служби.

Військова служба у складі армії під час бойових дій, зокрема й під час міжнародного боргу, зараховується у трудовий стаж виходячи з довідок військових комісаріатів, які видаються порядком, визначеним Міноборони.

Для підтвердження служби в органах внутрішніх справ і національної поліції приймаються довідки, які видають згідно з порядком МВС.

В Україні 2023 року збільшиться вимога до стажу для отримання пенсій на 12 місяців. Переважна частина 60-річних змушена буде працювати до 63 та 65 років.

Наступного року для отримання пенсій вчасно треба мати щонайменше 30 років стажу. Такими є розрахунки Міністерства соціальної політики.

А 2028-го вийти на пенсію в 60 років зможуть лише 55% українців, ще 5% працюватиме до 65 років, а 40% – до 63. Загальний пенсійний вік залишився на рівні 60 років. Однак через прив'язку до стажу ця норма стосуватиметься не всіх.

Зараз ви читаєте новину «Як зарахувати військову службу до пенсійного стажу: роз'яснення експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути