неділя, 05 січня 2020 14:38

Як українці ворожили на Різдво

Як українці ворожили на Різдво
З давнини залишилось багато різдвяних ворожінь, які можна зробити вдома. Фото:proxy10.online.ua

В січні відзначають багато важливих свят.

В ніч перед Різдвом, тобто 6 січня, і в сам свято 7 січня люди завжди намагалися дізнатися свою долю, пише "Телеграф".

З давнини залишилось багато різдвяних ворожінь, які можна зробити вдома. Особливо популярні ворожіння на любов, ім'я судженого, дату заміжжя, а також на те, що станеться в майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Все збулось – вона купила житло, а я наворожила чоловіка" - як українці проводять вечорниці

Ворожіння за сновидіннями

У новорічні свята треба піти в гості з ночівлею. На новому місці, перед тим як заснути потрібно вимовити слова: "Сплю на новому місці, хай присниться наречений нареченій. З'явись з тією особою, з якою піду під вінець". Після цього слід заснути і має приснитись наречений. Наші бабусі для того щоб побачити нареченого, в віщому сні, під подушкою залишали шматочок житнього короваю і лягали спати зі словами: "Приходь на вечерю суджений мій".

Ворожіння за допомогою кільця

Обручку можна позичити у батьків або заміжніх подружок. Найвірогідніше гадати таким способом напередодні Різдва 6 січня. В прозорий стакан з гладкими стінками треба на третину налити колодязної або талої води. Кинувши кільце в стакан, вимовити: "Суджений, здайся мені!". Після того як вода в стакані заспокоїться, вдивлятися в овал кільця. Образ нареченого спочатку може проявитися каламутними рисами, але варто трохи почекати, і картинка стане більш виразною.

Різдвяні ворожіння на воску і воді

Бджолиний або віск з палаючої свічки треба розтопити на водяній бані і накапати його в блюдце з водою. Процедуру повторювати кілька разів до висвітленя в мисці різних воскових фігурок. Витягуючи кожну з них, можна судити про майбутнє. Великі краплі - означають зміни в новому році. Довгі смуги з воску - до подорожей або тривалим відрядженням. Багато коротких смужок - порожні турботи. Якщо з воску утворився один великий коржик - в майбутньому році заміжжя не буде. Фігурка у вигляді кільця або свічки - до швидкого весілля. Хрест - до хвороб і великих неприємностей. Віск у вигляді конверта або дзвонів - пророкує звістку здалеку.

Ворожіння на рушнику на судженого в ніч перед Різдвом

На ніч за вікно вивішують білий рушник зі словами: "Суджений-ряджений, прийди і вмийся". Вранці перевіряють рушник: якщо він мокрий, то дівчина цього року вийде заміж. Якщо сухий, то сидіти в дівках їй ще рік. Інший вид цього гадання - покласти рушник на ніч під подушку, сказавши: "Суджений-ряджений, приходь до мене вмиватися, рушником витиратися". Сон, побачений в цю ніч, і стане розгадкою.

Ворожіння юнаків на Різдво

Хлопчачі ворожіння були не такими химерними і масовими, як у дівчат. У більшості випадків вони діяли таємно, щоб не стати причиною насмішок з боку дівчат. Наприклад, вони зривали з ялинки невелику гілку і, лягаючи в ліжко, проговорювали слова: "Лягаю спати з ялинкою, прокинуся з дівчиною-красунею". Передбачалося, що уві сні юнак може побачити свою суджену.

Ворожіння на дітей

Гадали на Різдво і заміжні жінки. Головне, що їх цікавило - це діти і вірність чоловіка. Чи з'явиться в будинку малюк, можна було дізнатися, повороживши на обручку. Жінка, поклавши кільце в блюдце, заливала його водою і ставила в холодне місце (сьогодні це може бути холодильник). Вставши вранці, вони уважно розглядали застиглу воду. Якщо її поверхня була рівною і гладкою, то в цьому році дитини можна не чекати, а якщо з'явився горбок на льоду, то він символізував збільшення в сім'ї.

І на Святий вечір, і на Різдво люди готують особливі святкові страви. У Святвечір вони мають бути пісними, але на різдвяному столі вже дуже багато м'ясних страв.У Святвечір, 6 січня, нічого не їли до тих пір, поки на небі не з'являлася перша зірка. Тому що саме в цей час, як говорить Біблія, і народився Ісус Христос. Лише після появи зорі, що несе благу вість, приступали до святкової трапези. І хоча складалася вона з пісних страв, називалася багатою вечерею, бо на столі було багато страв.

Зараз ви читаєте новину «Як українці ворожили на Різдво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути