понеділок, 28 серпня 2023 17:26

Спецтема: Війна Росії проти України

"Як США бачать просування України - немає глухого кута, але прориву теж" - The Washington Post

"Як США бачать просування України - немає глухого кута, але прориву теж" - The Washington Post
Вид на Монумент "Батьківщина-матір", 25 серпня / East News

Думки у виданні The Washington Post оглядача Девіда Ігнатіуса

Оцінюючи повільний прогрес України в контрнаступі цього літа, представники адміністрації Джо Байдена відверто обговорювали з Києвом те, що вони вважають "вивченими уроками". Суть для адміністрації в тому, що ця війна, ймовірно, перейде в наступний рік, і що США та їхні союзники мають залишатися стійкими, допомагаючи Україні продовжувати рухатися вперед.

В останні дні я чув ту саму думку на всіх рівнях влади США. Літо видалося таким, що розчаровує, для України та її західних прихильників. Але замість того, щоб шукати швидкого дипломатичного виходу, більшість високих чиновників США, схоже, більш ніж будь-коли переконані в необхідності твердо стояти на ногах із Києвом. На їхню думку, США не можуть відмовитись від свого союзника.

"Ми не вважаємо, що конфлікт зайшов у глухий кут", - заявив у середу радник з національної безпеки Джейк Салліван, протягом тижня, коли ЗМІ повідомили про те, що неназвані високі чиновники висловлюють песимізм щодо прогресу України. Можливо, сподіваючись підтримати настрій у Києві, Салліван заперечив: "Бачимо, що Україна продовжує звільняти території на методичній, систематичній основі".

Жоден американський офіцер, який нині служить, не брав участі у таких жорстоких і нещадних боях у стилі Першої світової війни, з якими зіткнулася Україна

Це зобов'язання продовжувати підтримку не означає, що офіційні особи США не критикують того, як українські командири ведуть контрнаступ. Вони пропонують своїм колегам докладні інструкції, хоча часто жоден американський офіцер, який нині служить, не брав участі в таких нещадних і жорстоких боях у стилі Першої світової війни, з якими зіткнулася Україна.

Відправна точка в цій оцінці - те, що українські війська навряд чи досягнуть Азовського моря, і переріжуть сухопутний шлях Росії до Криму до зими, як вони сподівалися. Офіційні особи США, як і раніше, вважають, що українці можуть суттєво послабити позиції Росії цього року, оскільки вони пройдуть за межі укріпленої першої та другої ліній оборони Росії. Офіційні особи США вважають, що мобільні підрозділи Києва зможуть потім швидко піти на схід і захід, збиваючи з пантелику російських захисників.

Чиновники США вважають, що стратегічне терпіння залишається найкращою зброєю проти Путіна, який все ще думає, що зможе пережити Україну та Захід

Але Україна, ймовірно, не завдасть вирішального удару до кінця року. Це означає продовження цієї виснажливої війни у 2024 році й далі, а також продовження тяжких жертв та емоційних травм. Чиновники США вважають, що стратегічне терпіння залишається найкращою зброєю проти Володимира Путіна, який все ще думає, що зможе пережити Україну та Захід.

Чиновники Пентагону закликали українських колег краще розставити пріоритети та зосередити сили на потенційних точках прориву на фронті у 1000 км. Спочатку Україна приділяла рівну увагу трьом осям, замість концентруватися на головному ударі на південь через Запоріжжя до Азовського моря. Повідомляється, що Україна відреагувала, нарешті, перекинувши деякі підрозділи на південь із-під Бахмута та інших районів на сході, де, незважаючи на аргументи США, вони й досі залишалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Американське командування давно вважає, що українці витрачають артилерійський вогонь на нищівні загородження, чим імітують радянську тактику. За однією з оцінок США, з початку війни українці випустили близько два млн. снарядів 155-мм артилерійськими, що майже вичерпало західні запаси. США закликають Україну натомість зосередити артилерійські обстріли на найважливіших цілях і використовувати їх для швидкого просування.

Представники Пентагону також закликали Україну менше покладатися на дрони для збору інформації про поле бою і більше на наземні розвідувальні сили, які можуть краще оцінити позиції Росії. І вони зажадали від Києва дати молодшим офіцерам більше свободи для використання можливостей на фронті. З усіх цих питань, на думку американських чиновників, українці позитивно реагують. Але останніми тижнями дискусії були гострими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Оцінюючи ймовірність того, що війна триватиме наступного року і, можливо, у наступні роки, представники адміністрації Байдена розглядають кілька нових важливих способів збільшення підтримки зі сторони Заходу. Наприклад, у Вашингтоні зростає підтримка надання касетних боєприпасів ракетного типу запуску, які можуть завдати глибшого удару, ніж їхні артилерійські версії, які США почали постачати минулого місяця.

США також старанно працюють над плануванням українських "сил майбутнього", які могли б стримувати російську агресію. F-16, які почнуть надходити за кілька місяців, будуть частиною цього. Але США також працюють із союзниками над багатьма іншими системами озброєння та навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

Україна та її прихильники продовжують просити ракети великої дальності, відомі як ATACMS, які б вражати глибоко в тилу Росії. Пентагон продовжує опиратися. В основному тому, що офіційні особи побоюються, що в США у самих недостатньо ATACMS, щоб постачати Україні, не підриваючи їхньої власної готовності до будь-якого майбутнього конфлікту з Китаєм.

Україна все частіше боротиметься на російській території та в окупованому Криму

Оскільки українські сили зайшли в глухий кут, офіційні особи США вважають, що президент Володимир Зеленський все частіше боротиметься на російській території та в окупованому Криму. Повідомлення про українські атаки в п'ятницю, коли по Криму було запущено 42 безпілотники і ракета летіла на Москву. Це передчуття того, що на нас чекає попереду. Позиція адміністрації Байдена у тому, що вона не заохочує українських атак на російську територію.

Можливо, найкращим прикладом у військовій історії довгої кривавої боротьби проти сильнішої держави, яка закінчилася, зрештою, перемогою, була Американська революція. На цьому шляху було багато періодів деморалізації, наклепів, скарг на недостатню іноземну підтримку та, іноді, розпачу. Але повстанці залишилися на полі бою, і британці зрештою відступили.

Україна вступила в сезон невдоволення та взаємних звинувачень з усіх боків через млявий контрнаступ. Але ця війна далека від завершення.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Як США бачать просування України - немає глухого кута, але прориву теж" - The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути