неділя, 24 вересня 2023 21:00

Як прати речі, щоб вони не линяли й не втрачали колір: корисні поради

Як прати речі, щоб вони не линяли й не втрачали колір: корисні поради
Пропонуємо кілька дієвих порад, які дозволять зберегти колір речей під час прання. Фото: svitanok

Яскраві кольорові речі мають привабливий вигляд і подібні до нових, навіть якщо ви носите їх давно.

На жаль, іноді після прання речі линяють і втрачають первісний вигляд. Gazeta.ua дасть кілька дієвих порад, які дозволять зберегти колір речей під час прання.

Завжди читайте інструкцію

Виробник завжди вказує інформацію про оптимальну температуру й режим прання, який найкраще підходить для тканини.

Протестуйте річ перед пранням

Якщо ви сумніваєтеся у стійкості кольору і побоюєтеся, що під час прання одяг може полиняти, влаштуйте йому перевірку. Намочіть невелику ділянку, а якщо річ нова, то можна скористатися тим самим шматочком тканини, яку зазвичай прикріплюють разом з етикетками.

Потім попрасуйте вологу тканину через білий папір. Якщо вона забарвилася, значить, під час прання на високих температурах цей одяг полиняє. Тому однозначно замочуємо лише в прохолодній воді (або взагалі пропускаємо цей етап) і вибираємо у пральній машинці делікатний режим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вивести плями від зеленки: легкі та перевірені роками способи

Правильне сортування

За кольором: тут все зрозуміло – яскраві та темні речі можуть пофарбувати світлі, особливо якщо ви оберете надто високу температуру.

За вагою: це сортування за щільністю тканин. Тобто сині джинси та блакитний топ не потрібно завантажувати разом у пральну машину попри одну кольорову гаму. Тяжкі речі на кшталт пледів або рушників можуть пошкодити тонкі тканини.

За типом тканини: синтетика линяє легше, ніж натуральні тканини. Бавовна й льон зазвичай міцніше забарвлені.

За текстурою: ворсисті речі на зразок рушників або светрів не варто прати разом з матеріалами, які буквально "збирають" на себе ворс і порошинки. Звичайно, ідеться про оксамит і вельвет.

За новизною: досвідчені господині радять окремо прати старі та нові речі. Тут все логічно – у новій речі ще надто багато пігменту, який вона "з радістю" віддасть вже після першого прання

Правильна температура прання

Гаряча вода – один з головних ворогів кольорових речей. Якщо режим прання у машині передбачає вибір температури, краще зупинитися на нижній межі. Але загалом температура для прання пофарбованих речей не повинна перевищувати 30°С.

Це ж стосується і замочування – прохолодніша вода щадить забарвлені тканини. Бувають винятки, але краще перед пранням вивчити ярличок на одязі, так ви точно не помилитеся і не зіпсуєте речі.

Підберіть правильний засіб для прання

Порошки, капсули й рідкі мийні засоби мають свої переваги й недоліки, тому для кожної тканини краще добирати свій.

Чистити пральну машину потрібно регулярно. Це дозволить не лише позбутися неприємних запахів, які часто виникають у пралці, а й продовжити термін служби машини.

Для очищення підійдуть як спеціалізовані засоби, так і продукти, які завжди є під рукою. Основні методи чищення пральної машини зібрала Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як прати речі, щоб вони не линяли й не втрачали колір: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути