вівторок, 07 червня 2016 11:07

Абітурієнтам бракує інформації про ВНЗ і спеціальності - опитування

Абітурієнтам бракує інформації про ВНЗ і спеціальності - опитування
фото: volynnews.com

Більшість абітурієнтів самотужки вирішують куди вступати, але їм бракує інформації про спеціальності. Про це свідчать результати опитування студентів, проведені на замовлення аналітичного центру CEDOS.

Половина студентів відповіла, що обрала певний факультет, бо ця спеціальність їм цікава. 29% у першу чергу звернули увагу на престиж професії і можливість працевлаштування після навчання. 16% вступали за порадою батьків чи друзів, а 2% не змогли відповісти.

"Зараз малий відсоток має викривлену мотивацію. Наприклад, близькість університету від дому. Чи те, що там навчаються друзі або вступають однокласники. Це не власна мотивація, а зовнішні чинники. Таких студентів виявилося 16%. За наявністю бюджетного місця обирали ВНЗ лише 11%. Більшість обирає університет за престижністю. Це - атрибут якості університету, можливість працевлаштування", - розповів Єгор Стадний, виконавчий директор аналітичного центру CEDOS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили мінімальний бал для ЗНО

Проте, є проблеми із вибором університету. 59% опитаним бракує інформації про ВНЗ. Крім цього, 62% абітурієнтам недостатньо інформації про спеціальності.

"Ми можемо стверджувати, що люди не знають, що обирають. Внаслідок цього, лише 58% планують працювати за спеціальністю. Це свідчить про те, що нема передумов для вибору спеціальності зважено. Маємо пропозицію, що потребує дуже детального обговорення. Вона полягає в тому, щоб відійти від вступу на спеціальність до вступу в університет. Людина обирає університет, вступає до нього, а зі спеціальністю визначається вже на другому році навчання", - додав Стадний.

Це допоможе робити зваженіший вибір. Проте, за словами Інни Совсун, першого заступника міністра освіти та науки України, поки що таку систему зреалізувати неможливо.

ВНЗ повинні наповнювати сайти актуальною інформацією, це мало хто виконує. 56% абітурієнтів дізнаються про університети саме на офіційних сайтах. Крім цього, нині проводять дні відкритих дверей, ярмарки професій.

Нагадаємо, більшості студентів, які навчаються на стаціонарі українських вишів, вистачає на життя, але виникають труднощі з покупкою речей тривало вжитку.

Зараз ви читаєте новину «Абітурієнтам бракує інформації про ВНЗ і спеціальності - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути