понеділок, 06 червня 2016 16:30

Лише 25% студентів реально потребують стипендії

Лише 25% студентів реально потребують стипендії
фото: crot.com.ua

Більшості людей, які навчаються на стаціонарі українських вузів, вистачає на життя, але виникають труднощі з придбанням речей тривало вжитку. Про це свідчать результати опитування студентів, які провели на замовлення Аналітичного центру CEDOS.

Якщо 48% студентів вистачає на життя, то серед молоді, яка не навчається у ВНЗ, таку відповідь дали 42% опитаних. Серед студентів лише 1%, каже, що ледве зводить кінці з кінцями.

"Лише для 25 відсотків студентів стипендія є життєво важливою. Тобто вона покриває більше, ніж половину їхніх місячних витрат. Стипендії не враховують матеріального становища студентів. Вони загалом заможніші, ніж молодь. До незаможних належить 12 відсотків студентів. Середній статок - 48 відсотків, а забезпечені - 34 відсотків", - каже Єгор Стадний, виконавчий директор Аналітичного центру CEDOS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 100 місць у дитсадках припадає 119 дітей

Більш заможні люди мають доступ до вищої освіти. Також більшість таких займається із репетиторами. В таких умовах вони мають кращу можливість вступати на бюджет.

Половина студентів задля навчання мусила змінити місце проживання. Втім, для 45% з них переїзд обмежився кордонами тієї області, де вони попередньо проживали.

"Потрібно передивитися систему стипендійного забезпечення. Нам потрібно враховувати критерії матеріального стану студентів. Наразі стипендію роздають усім, хто має середній бал 4 без розрізнення, хто її більше потребує", - додав Єгор Стадний.

Нагадаємо, український центр оцінювання якості освіти визначив мінімальний бал ЗНО для цьогорічних абітурієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Лише 25% студентів реально потребують стипендії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути