вівторок, 11 вересня 2007 14:20

Абхазія вимагає від Грузії більше $11 млрд компенсації

Абхазька сторона має намір поставити перед Грузією питання про виплату компенсації у розмірі $11,3 млрд за збиток, нанесений невизнаній республіці під час війни на початку дев"яностих. Про це заявив міністр закордонних справ республіки Сергій Шамба.

"Абхазька сторона багато років намагається поставити питання про визнання Грузії стороною, що ініціювала бойові дії, що відповідно, дасть змогу поставити питання про виплату компенсацій цивільному населенню, яке постраждало у ході бойових дій. Збиток, нанесений Грузією нашій країні, підрахований - $11,3 млрд.", - заявив Шамба.

Дипломат також відзначив, що "у результаті грузинської агресії свого майна позбулася велика частина населення Абхазії, громадяни всіх національностей". "Але агресор досі відмовляється визнавати свою провину, що дозволило б багатьом, і зокрема грузинським біженцям розраховувати на компенсацію збитку". За словами міністра, "розмови про виділення компенсації біженцям і тимчасово переселеним можна буде вести лише після відшкодування збитку грузинського стороною".

Коментуючи претензії, що прозвучали, голова комітету із зовнішніх зв"язків грузинського парламенту Костянтин Габашвілі сказав: "Виявляється, Грузія повинна заплатити тим, хто радіє тому, що 350 тис. осіб вигнали з своїх будинків, а зараз продають їх майно. Вони скоїли злочин проти людства, етнічну чистку. І про які гроші може йтися - незрозуміло".

Минулого року у грузинському парламенті також звучали заклики зажадати від Росії грошової компенсації за "анексію території Абхазії і Південної Осетії". Голова тимчасової парламентської комісії з відновлення територіальної цілісності Грузії Шота Малашхія заявив, що збиток країни становить не менше 15 млрд доларів. Водночас представник уряду Грузії Георгій Хаїндрава відзначив, що офіційний Тбілісі не має наміру вимагати ніяких компенсацій, хоча подібні пропозиції і звучать з боку окремих парламентаріїв, повідомляє агентство "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Абхазія вимагає від Грузії більше $11 млрд компенсації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути