понеділок, 11 лютого 2013 18:33

86-річний Бенедикт XVI зрікся престолу через брак сил виконувати служіння
9

Фото: Фото: Reuters

Папа Римський Бенедикт XVI збирається покинути трон Римського первосвященика, вперше за 600 років добровільно зректися престолу.

Про свій відхід понтифік повідомив особисто на латинській мові в ході засідання ординарної Консисторії з питання канонізації Орантських мучеників, про скликання якої він оголосив 5 лютого. Офіційна заява про відставку повинна бути зроблена увечері 28 лютого. Конклав з обрання нового папи збереться в березні 2013 року, передає ANSA.

За інформацією ИТАР-ТАСС, цей "кардинальський пленум" з обрання нового Римського первосвященика може бути скликаний на початку березня і тривати один - два тижні. У всякому разі конклав повинен завершитися до 31 березня, коли католицька церква відзначатиме свято Великодня. Про це в понеділок повідомив на брифінгу керівник Служби друку Святого престолу священик Федеріко Ломбарді.

Текст заяви понтифіка розповсюдило в понеділок Радіо Ватикану.

"Я скликав вас на цю консисторію не тільки заради трьох канонізацій, але і щоб повідомити вам про рішення великої важливості для життя Церкви.

Неодноразово зазнавши свою совість перед Богом, я прийшов до впевненості, що моїх сил - через похилий вік - більше недостатньо для належного виконання служіння Святого Петра. Я прекрасно усвідомлюю, що це служіння, в силу його духовної сутності, повинно виконуватися не тільки справами і словами, але не меншою мірою стражданнями і молитвою. Тим не менше в сьогоднішньому світі, схильному стрімким змінам і схвильованому питаннями найбільшої важливості для життя у вірі, щоб керувати човном Святого Петра і сповіщати Євангеліє, необхідна енергія як тіла, так і духу, а енергія ця в останні місяці настільки згасла, що я змушений визнати свою нездатність належним чином виконувати доручене мені служіння.

Тому, добре розуміючи серйозність цього акту, я при повній свободі заявляю, що відмовляюся від служіння Римського єпископа, наступника святого Петра, довіреного мені кардиналами 19 квітня 2005 року. Таким чином, з 20 години 28 лютого 2013 року Римська кафедра, Престол Святого Петра буде вакантним, і тими, на кому лежать відповідні повноваження, повинен бути скликаний конклав для обрання нового Папи Римського", - йдеться в заяві понтифіка

За словами самого Бенедикта ХVI, до такого вчинку його сподвигло розуміння того, що в нього бракує сил для виконання своїх обов'язків. 16 квітня цього року понтифіку виповниться 86 років.

Останній раз чинний глава Римсько-католицької церкви покидав престол святого Петра у ХV столітті - тоді про відхід оголосив папа Григорій XII.

Зараз ви читаєте новину «86-річний Бенедикт XVI зрікся престолу через брак сил виконувати служіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути